– Jag kände mig knäckt

FILM

Helena af Sandeberg tog time-out: Jag ville ha ett liv

Foto: Har börjat jobba igen Helena af Sandeberg har funnit arbetsglädjen igen, men hon behövde sitt avbrott. ”Det får aldrig vara så mycket jobb under en lika lång period igen”, säger hon

Nu syns Helena af Sandeberg som klädmodell på reklampelare över hela Sverige.

Men för bara några månader sedan flydde hon strålkastarljuset.

– Jag kände mig knäckt, säger skådespelerskan till Nöjesbladet.

Foto: Helena under sminkningen – och som hon ser ut påMQ:s reklamaffischer (nedan).

Det är bråda tider för Helena af Sandeberg, 38. Just nu pendlar skådespelerskan mellan ”Cornelis”-inspelningarna i Trollhättan och föreställningarna av Rött och grönt på Stockholms stadsteater. Dessutom pryder Helena af Sandeberg reklampelare över hela Sverige, som modell för MQ:s sommarkampanj.

– Jag är väldigt modeintresserad, men först kände jag mig tveksam inför modellandet. Jag är ganska blyg och jag älskar inte att se mitt ansikte överallt. Det största orosmomentet var att jag inte skulle stå ut med att se mig själv i tunnelbanan, säger hon.

När hon väl ställde sig framför kamerorna hanterade hon den nya situationen genom att spela rollen som den självsäkra aktrisen.

Känner sig som Bambi

– Det är en jättekul upplevelse, men jag känner mig lite som Bambi. Här är jag bara en för kort fotomodell. Som skådespelare vet jag att jag är erfaren och kan mitt jobb, säger hon.

Att Helena af Sandeberg kan sitt jobb håller film- och teater-Sverige med om. De senaste tre åren har hon filmat på dagarna och spelat teater på kvällarna. I höstas drog Helena i nödbromsen och tog tjänstledigt från sin högtflygande karriär.

– Jag kände mig knäckt. Jag ville ha ett liv. Jag ville lägga min son om kvällarna. Jag hade dubbelarbetat i tre år. Jag var så slutkörd. Om man inte har ett liv har man till slut ingenting att berätta som skådespelare.

Njöt av vardagen

Omställningen blev abrupt. Först kontaktade Helena sin teaterchef och hälsade att hon förmodligen skulle avbryta tjänstledigheten i förtid. Men snart njöt hon av vardagen.

– Jag umgicks med min son hela dagarna. Det var fantastiskt, helt jäkla underbart. Plötsligt kunde jag äta lunch med mina vänner. Jag hade knappt träffat dem på tre år. Jag hade tappat mycket av mitt sociala liv.

”Det är galet”

I sex månader pågick den nya tillvaron, men nu snurrar karriärkarusellen lika fort igen.

– Just nu är det så mycket att det är galet, men jag har fått orken och lusten tillbaka. Det var väldigt viktigt för mig. Det får aldrig vara så mycket jobb under en lika lång period igen. Min son är min högsta prioritet och det bästa som har hänt mig.