Slutet är nära för Gunvald

avJan-Olov Andersson

Stort hemlighetsmakeri kring nya ”Beck”

1 av 7 | Foto: FIMLMLANCE
Peter Haber, Mikael Persbrandt och Måns Nathanaelson, i ”Beck - Flickan i jordkällaren” (2006).

Nu avslöjas snart hur Gunvald Larsson försvinner ur Beck-filmerna. På nyårsdagen har ”Beck: Gunvald” tv-premiär. Men varför Mikael Persbrandt inte gör alla filmer som det först var tänkt, är fortfarande höljt i dunkel…

Beck-filmerna är den längsta svenska filmserien genom tiderna.

Förutom de tidigare filmer som har gjorts, direkt baserade på Maj Sjövalls/Per Wahlöös böcker – sex med Gösta Ekman i titelrollen, en vardera med Carl-Gustaf Lindstedt (1921–1992) och Keve Hjelm (1922–2004) – har det alltså tidigare gjorts 30 filmer med Peter Haber som kommissarie Martin Beck och Mikael Persbrandt som mer hårdföra poliskollegan Gunvald Larsson.

De fyra senaste visas just nu i TV 4 för första gången. På söndag 6 december visas ”Sjukhusmorden”. Har tidigare visats i C More och där får vi i en scen se hur Martin Beck och Gunvald Larsson verkar sitta och grubbla över framtiden.

Persbrandt ska inte medverka

Det var tänkt att Haber/Persbrandt skulle vara ett radarpar även i de återstående fyra filmerna.

Men i våras blev det känt att Mikael Persbrandt inte skulle medverka i dem.

På skådespelarens officiella Facebook skrev hans agent Lesa Kirk:

”Med anledning av spekulationer från media om att Mikael Persbrandt är utskriven från Beck, väljer vi att endast kommentera det här på FB. Mikael har filmat klart Beck. Nu är det fokus på den internationella karriären där han har ett antal spännande projekt som han håller på att filma. Själv är Mikael ödmjukt tacksam för den tid som har varit med Beck, han vill tacka alla fans av filmerna och den respons som har varit för hans roll som Gunvald. Han vill också tacka alla som har varit inblandade i alla dessa ”Beck”-filmer.”

Skådespelaren själv har inte sagt ett ord. Inte någon från produktionsbolaget Filmlance heller.

Premiär på nyårsdagen

Nu är det klart att femte filmen, där Gunvald Larsson på ett eller annat sätt kommer att försvinna ur Beck-serien, har premiär i C More på nyårsdagen.

Ingen får se filmen i förväg. Inte media heller.

– Det är en så stor händelse i Beck-historien att vi inte vill att något ska läcka ut i förväg, säger filmseriens producent Tomas Michaelsson.

Hur mycket är Mikael Persbrandt själv med i avsnittet?

– Så här va'… vi har en enkel hållning i det här, när en ikon försvinner ur filmserien, säger vi ingenting om filmen i förväg, säger Tomas Michaelsson.

Så beskrivs handlingen

I C Mores pressutskick, avslöjas bara att ”Beckgruppen ställs inför sin största utmaning någonsin”. Handlingen i avsnittet beskrivs så här:

Jakob, en undersökande journalist, hittas död i sin lägenhet. Han har blivit misshandlad till döds, och man påträffar fingeravtryck från en tidigare straffad indrivare i lägenheten. Jakobs kollega Anna berättar att Jakob höll på att skriva en bok om en kriminell samt att han tidigare mottagit hot både på grund av sitt judiska påbrå samt av högerextremister för sitt politiska ställningstagande.

Tomas, har du satt munkavle på alla andra inblandade i Beck-filmerna också?

– Jajamen… så tyvärr, det är ingen idé du försöker ringa runt.

På alla andra frågor, som om de rykten som cirkulerat att Persbrandt fick sparken från produktionen, svarar Tomas Michaelsson ”inga kommentarer”.

”GoT”-stjärnan blir kollega

Vad som är känt, är att norske skådespelaren Kristofer Hivju – Guldbagge-belönad i vintras för Ruben Östlunds ”Turist” och känd från tv-serien ”Game of thrones” – senare dyker upp som Martin Becks nya kollega, Oslo-polisen Steinar Hovland.

Han gör entré i 32:a andra filmen ”Steinar”, med premiär på C More 6 februari.

De följande filmerna har premiär 5 mars och 6 april och heter ”Vid vägs ände” och ”Sista dagen”,

Tomas, titlarna på dem kan man tolka som att nu blir det inga fler Beck-filmer, eller?

– Det har jag inte tänkt på. För mig är det titlar som anspelar på innehållet i filmerna. Om du visste hur svårt det ibland är att hitta på namn på filmerna… Jag har sagt det förr och säger det igen: Vi stänger inga dörrar till fler filmer.

ARTIKELN HANDLAR OM