Film

Så tycker kändisarna om Hitchcock

Av: 

Jens Peterson

FILM

Eva Röse: Jag har mardrömmar om "Psycho"

Aftonbladet har frågat svenska kändisar om vilka Hitchcockfilmer som betytt mest för dem.

– ”Psycho”. Den förstörde hela mitt liv. Ingen film har någonsin gjort så starkt intryck, säger skådespelaren Eva Röse.

Eva Röse.
Eva Röse.

Sofia Helin, 36.

– En av mina favoriter är ”Fönstret mot gården”.

Mycket spännande samtidigt som relationen mellan James Stewart och Grace Kelly fascinerar mig.

Eva Röse, 35.

– ”Psycho”. Den förstörde hela mitt liv. Ingen film har någonsin gjort så starkt intryck. Jag är över 30 år – men jag kan fortfarande inte ha ett duschdraperi hemma.

Jag har mardrömmar om ”Psycho”. Jag var fem år och en barnvakt visade mig den.

Tyvärr. Jag har aldrig vågat se om den.

Michael Nyqvist, 48

– ”Notorious” med Cary Grant och Ingrid Bergman är min favorit bland Hitchocks filmer. Det finns några otroligt starka scener mellan de två i den tragiska historien.

Björn Ulvaeus, 63

– Den Hitchcock-film som gjorde mest intryck på mig var ”Psycho”. Den kom i en tid och ålder när man var särskilt mottaglig för skräck. ”Psycho” var riktigt läskig.

Claes Eriksson, 58

– Jag älskar ju Hitchcock.

De filmerna är fantastiskt bra. James Stewart och Kim Novak i Studie i brott/Vertigo.

Den är jävligt bra. Även de där 40-talarna, ”Rebecca” och ”Notorious”. Det var en gubbe det. Hitchcocks filmer är alltid sevärda.

Helena Bergström, 44.

– ”Fåglarna”. Jag fick fågelfobi efter den filmen. Den gjorde ett fruktansvärt intryck på mig. Jag gillar inte skräckfilmer och ”Fåglarna” är spyäcklig. ”Psycho” klarar jag inte ens av att se. Trots att jag jobbar med film och vet att det bara är tricks.

Per Gessle, 49

–”Psycho” är fantastisk.

”Fåglarna” var ju fruktansvärt skrämmande. Det finns hur många som helst. ”Vertigo/ Studie i brott” är nog min favorit. James Stewart är en stor skådespelare. Och det är kul att Hitchcock dyker upp i sina filmer.

Fredrik Sahlin, 45.

– Egentligen är jag inget Hitchcock-fan av stora mått.

Han var naturligtvis en gigant och filmpionjär på sin tid, men det är få av hans filmer som åldrats med behag. Men visst finns det några som fortfarande lever. Framförallt ”Psycho”.

C-G Karlsson, 55.

– Min absoluta Hitchcockfavorit är ”Studie i brott” (”Vertigo” ) från 1958. Den har en skum, drömlik stämning som även avspeglar sig i det suggestiva fotot. Kul att låta hedersknyffeln James Stewart spela en hjälte som är så uppenbart störd – och den typiska Hitchcockblondinen Kim Novaks begränsade skådespelartalang gör henne bara mer perfekt för hennes märkliga dubbelroll.

Och att cineaster närmast älskat sönder Bernard Herrmanns musik och Saul Bass läckra förtexter hindrar ju inte att bägge är exempel på konstnärlig briljans.

Jan Malmsjö, 66.

– Hitchocks bra filmer är ganska många. Jag gillar ”De 39 stegen”, den tidiga svartvita.

Den gjorde starkt intryck.

Den där Cary Grant blir anfallen av ett flygplan, ”I sista minuten”, visas ju ofta och är bra. ”Notorious” med Ingrid Bergman, som har filmhistoriens längsta kyss.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway

Publisert: