Publicerad:
Uppdaterad:

– SF dödar svensk film

Av: Klas Granström

Publicerad:
Uppdaterad:

”Johan Falk”-regissören rasar mot biojätten

Regissören Anders Nilsson är förbannad på SF som inte låter hans film ”Johan Falk – GSI” gå upp på de stora salongerna.
Foto: Foto: ANDERS DEROS
Regissören Anders Nilsson är förbannad på SF som inte låter hans film ”Johan Falk – GSI” gå upp på de stora salongerna.

Den svenska polisfilmen om Johan Falk är chanslös mot amerikanska storfilmer på bio.

Nu rasar regissören Anders Nilsson mot SF – och menar att det är de som dödat hans film.

– De lovar amerikanska filmer att de ska få gå på stora salonger, vi svenska får inte samma chans, säger han.

Den senaste i raden av svenska storsatsningar heter ”Johan Falk – gruppen för särskilda insatser”. Men den halkar efter på biotoppen – i den senaste mätningen helgen 17–19 juli landade den sjua, efter att blott 5 411 sett den på bio.

Det får regissören Anders Nilsson att ilskna till. Han menar att raset beror på SF:s sätt att behandla filmen. Anledningen är att ”Johan Falk”-filmen flyttats runt på salongerna i landet, från stora till mindre salonger. Och från två kvällsföreställningar om dagen till bara en i vissa storstäder.

Inte samma chans

– Det här har blivit ett jätteproblem. SF lovar i avtal med amerikanska distributörer att de ska få gå på stora salonger.

– De dödar svensk film säger Anders Nilsson.

Regissören menar att dessa typer av avtal leder till att hans, och andra svenska filmer, inte får samma chans som de amerikanska.

– Trots att det varit fullt i Göteborg går den fortfarande på mindre salonger som bara tar 95 personer, hur ska vi då kunna få in mer publik? undrar Anders Nilsson.

”Jättelikt pussel”

Vd:n för SF Bio, Jan Bernhardsson, medger att de sluter avtal med amerikanska storfilmer med löften om stora salonger men avfärdar att de avtalen skulle skilja sig från de som görs med svenska bolag.

– Nej, vi kan bara bedöma av hur vi tycker det går och hur intresset ser ut. Det är ett jättelikt pussel vi ska lägga varje vecka av filmer och salonger och vi förlorar lika mycket på att inte sälja en biljett till Anders filmer som han gör, säger han.

Anders Nilsson menar att Johan Falk inte får samma chans. Trots att det varit fullt på vissa ställen får den inte större salong?

– Jag vet inte exakt hur det sett ut just där. Men sommaren är tjock då det kommer mycket storfilmer. Det är tufft och trångt om de stora salongerna, säger Thomas Runfors, informationsdirektör SF.

Publicerad:
Publicerad: