Matilda, 3, får pappa Heath Ledgers Oscar

avMagnus Sundholm

Publicerad:
Uppdaterad:

HOLLYWOOD. Exakt ett år och en månad efter den dödliga överdosen skördade Heath Ledger i natt sin största framgång som skådespelare.

Australiensaren tilldelades postumt en Oscar för rollen som Jokern i ”Batman: The dark knight”.

Priset togs emot av hans mamma och pappa, Sally Bell och Kim Ledger och systern Kate.

I januari förra året dog Heath Ledger av en överdos. I natt tilldelades han en Oscar postumt, som togs emot av hans familj.

– Vi hade önskat att du vore här i kväll men vi är stolta över att ta emot det här priset å Matildas vägnar, sa Kate när hon tog emot priset.

Fler än tolv personer i klanen Ledger befann sig i natt i Los Angeles för att följa galan. De hade också träffat Ledgers exflickvän, Michelle Williams, och parets dotter Matilda.

Hans andra nominering

Förutom Sally och Kim Ledger var skådespelarens syster Kate på plats, precis som deras partner och barn. De hade alla rest från Australien i onsdags.

Skurken som hämtades från serietidningen blev Ledgers sista avslutade roll. Innan hyllningarna i Kodak Theatre i Hollywood i morse hade den redan gett honom det brittiska filmpriset, BAFTA, en Golden Globe och en statyett från SAG, det amerikanska skådespelarfacket.

Ledger avled i sin lägenhet i New York den 22 januari i fjol. Han blev 28. Obduktionen visade att han hade gjort en dödlig cocktail av sex receptbelagda preparat.

Ledgers Oscarsnominering var hans andra. 2005 var han nominerad till bästa manliga biroll för sin insats i Ang Lees hyllade ”Brokeback mountain”.

Publicerad: