Svenskvinkeln föll platt – och sedan gjorde IKEA självmål

FILM

Svenskvinkeln föll direkt. Sedan tillkom språkförbistring och kulturkrock.

Fast även en misslyckad intervju med en indisk superstjärna, kan åtminstone bli till en krönika…

Bioaktuella ”Fakiren som fastnade i ett skåp”, och som till alldeles nyligen hade ordet IKEA-skåp i titeln, är en riktigt underhållande komedi.

Tyckte därför att det var helt i sin ordning att under årets Cannes-festival intervjua filmens 35-åriga stjärna Dhanush, superstjärna i Indien, men totalt okänd här i Sverige. Med på intervjun var även den kanadensiske regissören Ken Scott, 48.

Här fanns ju en klockren svenskvinkel.

Hur många IKEA-möbler har du hemma? frågade jag Dhanush.

Han tittade på mig som om jag var totalt dum i huvudet.

Hur är ditt förhållande till IKEA? försökte jag.

Han sa, på rätt knagglig engelska, att han inte alls förstod vad jag pratade om.


Herregud – och han har huvudrollen i en film där den svenska möbeljätten spelar en väsentligt större roll än de har gjort i tidigare populärkulturella fenomen, allt från tv-serien ”Simpsons” till David Fincher-filmen ”Fight club”.
Fast då, i Cannes, visste jag ju inte att det första IKEA-varuhuset i Indien inte skulle öppna förrän nu, häromdagen.
Ken Scott kom till Dhanushs räddning:

– För mig, som har IKEA-möbler hemma, är ju kopplingen självklar. Men vi säger ju aldrig att det är IKEA. Vi försökte aldrig ens få tillstånd, utan byggde upp en liten del av ett IKEA-liknande varuhus i en filmstudio.


Resten av intervjun gick heller inget vidare. I en blandning av språkförbistring och kulturkrock, verkade Dhanush tro att vi journalister bara ville höra hur lycklig han var med sin fru och sina två barn. Till och med det faktum att hans pappa, nu 66-åriga Kasthuri Raja, mer eller mindre tvingade sonen att bli skådespelare redan i tonåren, blev till en solskenshistoria.

En italiensk journalist ville prata karma och spirituella saker och Dhanush gick igång totalt. Där tappade de mig…

När filmens förlaga, en succébok utomlands, kom på svenska, gick ordet IKEA-skåp i titeln uppenbarligen under radarn för den svenska möbeljätten. Till filmens lansering har man stoppat det.

Snacka om självmål.

Undrar om IKEA:s välkänt sparsamma grundare Ingvar Kamprad (1926–2018) hade tackat nej till den gratisreklamen om han hade levt i dag…

avJan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Indien

Ikea