Urstark Julia Roberts i missbruksdramat ”Ben is back”

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Foto: Noble Entertainment.

FILMRECENSION Julia Roberts gör en av karriärens bästa roller som stark, förtvivlad och desperat mamma till en missbrukande son.


Ben is back
Regi Peter Hedges, med bl a Julia Roberts, Lucas Hedges, Kathryn Newton och Courtney B Vance.


DRAMA Efter "Beautiful boy" kommer nästa film om drogepidemin i USA – och även i Peter Hedges "Ben is back" handlar det om en ung man som trots bra förutsättningar har fallit igenom sitt medfödda skyddsnät, och om en stöttande, förtvivlad medelklassförälder som försöker dra honom tillbaka upp ur helvetet.
Regissörens egen son Lucas Hedges spelar Ben, som efter att ha tillbringat några månader på ett behandlingshem för missbruk av opioider, plötsligt står hemma på trappen på julaftons morgon. Hans sponsor har rekommenderat att han ska besöka sin familj, påstår han – men hans familj är inte övertygad. Systern Ivy (Kathryn Newton) och styvpappan Neal (Courtney B Vance) är skeptiska, brända av tidigare erfarenheter, men mamman Holly (Julia Roberts) bestämmer att han ska få stanna i ett dygn – efter att ha gömt husets alla piller och smycken, övervakat ett urinprov och gjort klart att hon inte tänker släppa honom med blicken för en sekund.
Men vart Ben och Holly än vänder sig – inne i huset, i köpcentrumet, i kyrkan eller i grannskapet – finns det mörka minnen, tvivelaktiga bekantskaper från förr och risker för återfall, och Hollys kamp för att hålla sin son ren under 24 timmar blir allt mer desperat, och allt farligare.

"Ben is back" börjar svaja när den framåt kvällskvisten ändrar karaktär från familjedrama till något i närheten av thriller, men hålls ihop av lysande skådespel.

Framför allt av Roberts, som gör en av sin karriärs kraftfullaste roller.


”Ben is back” har biopremiär den 15 februari.

Publicerad: