Svenska ”Downton Abbey”- stjärnan MyAnna Buring om sin stora hemlighet

avTorbjörn Ek

Publicerad:

”Säger man det får man inga jobb”

1 av 4 | Foto: AP
ÄR INTE 28 MyAnna Buring har bott i England sedan 1997, där hon även har sin skådespelarkarriär. ”Men jag skulle jättegärna vilja jobba i Sverige”, säger hon till Nöjesbladet.

Den svenska ”Downton”-­stjärnan vill gärna hålla sin ­ålder hemlig.

– Det passar mig rätt så bra att inte hamna i nån typ av box på grund av vilken ålder man är, säger MyAnna Buring.

Men Nöjesbladet kan ändå inte låta bli att avslöja att svenskan är fem år äldre än vad som tidigare påståtts.

Hon är Sveriges senaste stjärnskott i Hollywood. MyAnna Buring spelade med i de två senaste ”Twilight”-filmerna och dominerar just nu brittisk tv med roller i såväl ”Downton Abbey” som serierna ”The poison tree” och den kommande ”Ripper street”.

Men vår svenska stjärna har en liten hemlighet. Sin ålder.

”Olika i alla artiklar”

Till brittiska magasinet Radio Times säger hon att hon bestämt sig för att aldrig avslöja sin ­ålder:

– Det är fruktansvärt att berätta för rollbesättare hur gammal man är för då förlorar man jobb.

Hon skrattar åt det under Nöjes­bladets intervju.

– Det är ju inte så svårt att ta reda på egentligen, men det ­började för ett par år sen när jag ­hade gjort en del intervjuer. ­Ingen hade frågat om min ålder, men jag omskrevs som allt mellan 21 och 36. Det var vilt olika i alla artiklarna. Jag kände att det passade mig rätt så bra. Att liksom inte hamna i nån typ av box på grund av vilken ålder man är.

Koll med folkbokföringen

I andra intervjuer i brittisk och amerikansk press påstås MyAnna vara 28 år gammal och på internetuppslagsverket Wiki­pedia såväl som filmsajten imdb.com sägs hon vara född 1984.

Men det stämmer inte. Det berättar hon utan omsvep:

– Jag har aldrig ljugit om min ålder och det står en ålder på imdb, men det är inte min riktiga ålder och det är inte jag som skrivit in det.

Då ställer jag frågan: Hur ­gammal är du?

– Spela roll, säger hon och brister ut i gapskratt.

Men Nöjesbladet kan ändå ­inte låta bli. Personnummer är ju offentliga uppgifter i Sverige och några samtal till folkbok­föringen ger beskedet MyAnna håller inne på.

Hon är fem år äldre än vad brittisk press fått för sig, 33 år gammal, född den 22 september 1979.

”Sverige i ryggmärgen”

Sedan 1997 har hon bott i England och det är där hon byggt upp sin karriär som skådespelare.

– Jag har alltid behållit mitt svenska medborgarskap och jag har Sverige i ryggmärgen, mina föräldrar är ju svenska och jag har familj i Sverige, men jag har alltid jobbat i engelska och amerikanska produktioner så jag känner mig nog mer som en engelsk skådespelare. Men jag skulle jättegärna vilja jobba i Sverige. Men London är mitt hem.

MyAnna fick drömrollen

Michelle ­Dockery som Lady Mary.

Om sin rollfigur:

– Jag spelar hembiträdet Edna. För mig känns hon som en väldigt optimistisk ung kvinna som hade drömmar som kanske inte matchade hennes bakgrund.

Så fick hon rollen:

– Jag hade precis slutat spela in serien ”Ripper Street” på fredagen. På lördagen ringde de och frågade om jag kunde provläsa för den här rollen i ”Downton” på söndagen. Jag hade inte en tanke på att jag skulle kunna få rollen, men tänkte att det var kul att få provfilma eftersom jag blivit Downtons största fan. Men på måndagen fick jag jobbet och på fredagen -efter började vi spela in.

Att spela in serien:

– Att stå där i en lunchkö, så står -lady Mary och -lady Edith bredvid en och tar för sig av maten och det känns ju lite konstigt. Det är såna stunder som jag kommer på -vilken tur jag har.

Publicerad: