Film

Svenskorna ska chocka Cannes – med porr

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Regissören: Jag vill att folk ska börja diskutera

Ställer de här två svenskorna till med porrskandal på Cannes-festivalen i dag?

Ninja Thybergs, 28, kortfilm ”Pleasure” med Jenny Hutton, 26, lär väcka starka reaktioner.

– På Göteborgs filmfestival lämnade några ­salongen mitt i och andra obehagsstönade, säger Ninja Thyberg.

Kortfilmen som visas i sidosektionen Semaine de la critique (Kritikerveckan) är Sveriges enda bidrag i årets Cannes-festival.

– Jag är glad, stolt och ­lite chockad över att bli utvald som en av tio, bland 1 700 inskickade filmer. Det är extra stort att en film som undersöker hardcoreporren lyfts in i finrummet i Cannes, säger Ninja.

”Vad pratar de om?”

Filmen skildrar livet bakom kulisserna på en fiktiv porrfilmsinspelning. En ung tjej (spelad av Jenny Hutton) utmanar sig själv när hon bestämmer sig för medverka i en avancerad porrscen.

– Den återkommande ­tematiken i mina filmer är makt, kropp, sexualitet och gruppdynamik, då passar porrfilm överens med ­mina teman, säger Ninja.

– När jag som ganska ung såg min första porrfilm, var det så tydligt att det var en konstruktion. Sedan dess har jag varit nyfiken på människorna bakom stereo­typerna. Vad gör de, vad pratar de om, före och efter att fyra killar sprutat en tjej i ansiktet?

Provar något nytt

Jenny Hutton fick rollen efter att ha varit en av många som provfilmade.

– Jag tyckte det var kul att göra en roll som är så långt borta från mig som det går. Jag är ganska pryd av mig, så vissa replik­er hade jag svårt att säga. Och så kändes det lite konstigt att gå omkring i platå­skor och en minimal schoolgirloutfit, säger hon.

”Bara måste se”

Snacket går kring filmen. Hörde häromdagen några som håller i kortfilmerna i en annan sidosektion, Quanzaine des réalisateurs, prata om ”den svenska filmen som man bara måste se”.

Vad är förväntningarna inför dagens visning i Cannes?

– Jag är bara väldigt nyfiken hur en internationell publik tar emot filmen. Förhoppningsvis sitter de kvar, även fast filmen är jobbig. Snacket om porr har alltid handlat om för ­eller emot. Men porren är här för att stanna, jag vill att folk ska börja diskutera innehållet i porr, ­säger Ninja Thyberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: