Gangsterfilmen blev en klassiker

FILM

Missa inte – Al Pacino
som mänsklig vettvilling

Foto: Kultförklarad Al Pacino i en av sina allra största roller – som gangstern Tony Montana i ”Scaraface”.

En gangsters uppgång och fall.

Filmen ”Scarface” är en kultförklarad klassiker och Al Pacinos mest kända roll vid sidan av ”Gudfadern”-filmerna.

Egentligen är filmen en nyinspelning. Men likheterna med ”Scarface – Chicagos siste gangster” (1932), där Paul Muni spelar en Al Capone-liknande gangster, är inte särskilt stora, mer än att båda filmerna är så våldsamma att de fick trubbel med filmcensuren.

Den gamla filmen handlade om illegal sprittillverkning. Brian De Palmas film från 1983 handlar om knarklangare.

För manus svarade Oliver Stone. Han skrev det när han själv kämpade mot sitt kokainmissbruk, så den biten vävdes in i historien.

Al Pacino spelar Tony Montana, en påhittad person, som hamnar i Miami, Florida, i den våg av över hundra tusen kubaner som kom dit under det dryga halvår när Fidel Castro öppnade gränserna till USA. Många av dem var personer som hade suttit i fängelse eller på mentalsjukhus.

För Tony Montana är valet av livsstil enkelt. Ett hederligt liv i ett låglöneyrke är inget för honom, när man kan göra karriär i den undre världen genom att vara mer hänsynslös än alla andra. Snart trillar pengarna in och han kan köra de vräkigaste bilarna och få de snyggaste brudarna.

Filmen blev faktiskt bara en halvstor framgång när den hade premiär, men har sedan dess fått kultrykte och blivit enormt populär på video och dvd.

Ett skäl är att regissören De Palma undvek de värsta gangsterfilmsklichéerna och snarare gjorde ett mångbottnat personporträtt av en människa som råkade vara kriminell. Al Pacino gjorde honom till en mänsklig vettvilling. Man behövde inte tycka om honom, men Pacino gjorde det ändå möjligt att förstå Tony Montanas val här i livet.

Köp ”Scarface” med Aftonbladet idag

I dag fortsätter höstens stora filmfest.

Fyra filmer med Al Pacino står på tur – den första, ”Scarface”, kan du köpa med Aftonbladet i morgon för bara 59 kronor. Då får du dessutom en unik samlarbox på köpet.

Nästa vecka kommer ”Carlitos way” och veckorna därpå ”Sea of love” och ”En kvinnas doft” – alla till samma låga pris. Filmerna är av högsta tekniska dvd-kvalitet.

Har du missat någon film i de tidigare serierna så kan du lätt beställa dem på nätet. Här ovan står hur du gör.

Missat tidigare filmer?

Inga problem. Du kan beställa Misson: Impossible 1, 2 och 3 samt Grease, Saturday night fever och Staying alive på nätet. Den första filmen i varje serie får du dessutom med en unik samlarbox. Läs mer på: aftonbladet.se/storfilm