Charlize Theron

Charlize Theron imponerar i rolig komedi med flera svenska inslag

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

Long shot

Regi Jonathan Levine, med Charlize Theron, Seth Rogen, June Diane Raphael, O'Shea Jackson Jr., Ravi Patel, Andy Serkis, Alexander Skarsgård.

Komedi

En film som gjorde succé på South by Southwest-festivalen i Austin, Texas i mars och som är en ovanligt smart hybrid av romantisk komedi och politisk satir. Stundtals rätt vulgär också. Som en bröderna Farrelly-komedi och här finns en scen som man kan välja att se som en stöld från/hyllning till deras klassiker ”Den där Mary” (1998).

Historien utspelas i ett nutida påhittat amerikanskt politiskt klimat där det ändå är lätt att dra paralleller till verkligheten. Filmens president (Bob Odenkirk) är en självgod före detta tv-skådespelare som tröttnat på politiken och hellre vill återvända till rampljuset i Hollywood. Han lovar stödja Charlotte Field (Charlize Theron), USA:s utrikesminister, i hennes kamp för att bli landets första kvinnliga president vid 2020 års val. Frågan är: Duger hon som hon är eller behöver hon piffa upp sin lite präktiga image?

När hon drar på turné runt hela världen för att träffa och påverka ledare om kampen för en bättre miljö, engagerar hon en ny talskrivare, Fred Flarsky (Seth Rogen). En radikal journalist som också råkar vara hennes gamla skolkamrat och vet hur man kan få Charlotte Field att plocka fram sitt riktiga jag när strålkastarljuset riktas mot henne. De börjar få känslor för varandra. Det oroar utrikesministerns strikta presschef (June Diane Raphael). Hon anser det mer fördelaktigt att USA:s (kanske?) blivande president kopplas ihop med Kanadas stiliga premiärminister (Alexander Skarsgård), de har tidigare setts flirta med varandra.

Full fart, galna upptåg, romantiska förvecklingar. USA:s utrikesminister skulle förstås aldrig ha fått så här mycket frihet i verkligheten, men strunt samma, det är roligt mest hela tiden.

Theron och Rogen går all in i sina roller. Han på ett kanske lite förutsägbart sätt, men Theron imponerar bara mer och mer, det verkar inte finnas någon typ av roll hon inte kan göra något speciellt av.

Extra kul att Sverige är med på flera hörn. En ganska lång scen utspelas i Stockholm. Alexander Skarsgård gör mycket av en liten biroll. En Robyn-låt spelar en symbolisk roll mot slutet. Och då utrikesministern har en känd Roxette-låt som sin absoluta favorit, återkommer den flera gånger.

SE OCKSÅ: Franska ”Mellan raderna” skojar friskt med hur dagens media- och litteraturklimat förändras.

VISSTE DU ATT… det kring den här inspelningen uppstod vissa romansrykten kring Charlize Theron och Alexander Skarsgård?

JUST NU… hörs Charlize Theron som Morticia Addams i trailern för den tecknade versionen av ”Familjen Addams”. Premiär i oktober.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Tidernas bästa och värsta presidenter på film och i tv-serier

ÄMNEN I ARTIKELN

Charlize Theron

Alexander Skarsgård

Seth Rogen

Bob Odenkirk

Andy Serkis

Robyn

Roxette