Mejla

Stefan Hedmark

Fortfarande korvfest på Hollywoodgalorna

Men nu är det kvinnorna som gör superhjältefilmer

Aisling Franciosi i ”The nightingale”.
Aisling Franciosi i ”The nightingale”.

FILM

KRÖNIKA. ”Here are the all-male nominees”.

För ett år sedan, när Natalie Portman presenterade de nominerade till Bästa regi inför Golden Globes, gjorde hon en syrlig poäng av att det bara var män.

Ett år senare är det samma visa.

Den här veckan är det premiär för ”Porträtt av en kvinna i brand”. För två veckor sedan gick ”The nightingale” upp på biograferna. Två starka filmer som är regisserade av kvinnor, Céline Sciamma och Jennifer Kent.

Det är historiska dramer som har vissa beröringspunkter. ”The nightingale” berättar om ett ungt Australien som få människor nog skulle vilja uppleva. Här finns flera våldtäktsscener, en obehaglig realism.

Tvingas in i ett äktenskap

”Porträtt av en kvinna i brand” håller sina rollfigurer isolerade från män, men det patriarkala förtrycket gör sig ständigt påmint. En av rollfigurerna ska tvingas in i ett äktenskap, en annan behöver en abort men eftersom det är 1700-tal måste man ta till obehagliga husmorsknep i skymundan.

Tidigare i höstas genomförde BBC en enkät där de bad hundratals filmkritiker världen runt att lista tio filmer regisserade av kvinnor. Jag var en av dem som drog ett strå till stacken. Resultatet publicerades för några veckor sedan och det är lärorik läsning med mängder av tips på filmer.

Längst upp hamnade det drama som jag listade som nummer ett, Jane Campions ”Pianot” (1993).

Listan är ett tecken i tiden. Kvinnor träder fram mer och mer som filmskapare i mainstreamfåran. Det är onekligen imponerande att fyra av de stora superhjältefilmerna nästa år, projekt där Hollywood kallt räknar med stora intäkter, vilar i kvinnliga regissörers händer.

Patty Jenkins levererar en ny ”Wonder woman”, Cathy Yan regisserar ”Suicide squad”-spinoffen ”Birds of prey”, Cate Shortland vevar igång Marvelmaskinen igen i ”Black widow” och Chloé Zhao ligger bakom ”The eternals”. Den sistnämnda filmen har Angelina Jolie i huvudrollen, själv framgångsrik regissör.

Ny version av ”Unga kvinnor”

2019 har haft många sevärda filmer där kvinnor har suttit bakom kameran. Två av mina favoriter i år är danska ”Hjärter dam” av May el-Toukhy och ”A beautiful day in the neighborhood” av ständigt pålitliga Marielle Heller; den sistnämnda får svensk biopremiär senare i vinter. Det ska också bli roligt att se den nya versionen av ”Unga kvinnor” i regi av Greta Gerwig.

Men när man läser igenom Golden Globe-nomineringarna, som offentliggjordes för en vecka sedan, är det tydligt att det är korvfest som gäller. Även i år.

Hollywood rör sig framåt. Prisgalorna hänger inte alltid med.


Adèle Haenel och Noémie Merlant i ”Porträtt av en kvinna i brand”.

3 bioaktuella favoriter

  • Adèle Haenel i ”Porträtt av en kvinna i brand”.
  • Chadwick Boseman i ”21 bridges”.
  • Jack Black i ”Jumanji: The next level”.

Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Av: 

Stefan Hedmark

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: Här kan du streama Oscarsfilmerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Gerwig

Angelina Jolie

Jane Campion

Céline Sciamma