Verklig spänning från andra världskriget med 007-känsla

Matthew Macfadyen, Colin Firth, Johnny Flynn.
Matthew Macfadyen, Colin Firth, Johnny Flynn.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Operation Mincemeat

Regi John Madden, med Colin Firth, Matthew Macfadyen, Kelly McDonald, Penelope Wilton, Jason Isaacs, Johnny Flynn, Mark Gatiss.

Verklig historia från andra världskriget. Mycket prat, men välspelad och laddad. Bland kuriosan finns James Bond-författaren Ian Fleming som en av huvudaktörerna. Osannolik, men sann.

DRAMA 1943, när tyskarna förlorat viktiga slag, skulle de allierade England/USA/Kanada driva tillbaka nazisternas trupper. Var skulle första invasionen ske? Allt pekade på att de borde landstiga på Sicilien och erövra Italien från söder. Brittiske premiärministern Winston Churchill ville lura Tyskland att invasionen istället skulle ske i Grekland.

Det var Operation Mincemeat. Att lura tyskarna att samla sina styrkor i fel land.

En viktig del i planen var att låta tyskarna hitta en död brittisk officer med hemliga papper, falska papper. Den här filmen visar hur en särskild grupp arbetade med den desinformationen. En märklig historia, bisarr men sann.

En av upphovsmännen bakom planen lär ha varit Ian Fleming, senare känd som författare till James Bond. Han spelas av Johnny Flynn och berättar i delar av filmen, där hans skrivmaskin knattrar fram funderingar kring hemligheter och lögner. Om olika sorters strider och krig. Det som syns och det som sker i hemlighet.

Colin Firth spelar Ewen Montage, ledare för operationen tillsammans med Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen). I deras lilla styrka finns också Jean Leslie (Kelly McDonald), vilket ger filmen en chans att lägga till ett romantiskt triangeldrama till spionspännningen.

I grunden är det en instängd värld med många möten i slutna sammanträdesrum, men filmmakarna lyckas blåsa liv i berättelsen. Följer bit för bit hur den falska identiteten skapas och en fejkad biografi byggs. Hur det förklädda liket transporteras till Skottland och vidare med ubåt till Spanien. Hur olika trick används för få tyskarna att svälja betet.

Bland sidospåren finns historier om huvudpersonernas privatliv, och hur de döljer för sin omgivning vad de håller på med. Funderingar kring rätt och fel, i synnerhet i hanteringen av liket, en hemlös man med ursprung i Wales.

Ännu en brittisk berättelse om andra världskriget, med fokus på hemmafronten. Här finns några hastiga scener från striderna på Sicilien, men mest handlar det om kvinnor och män som samlar pusselbitar, tolkar meddelanden, planerar taktik. I samma anda som filmerna om kodknäckarna på Bletchley park.

En skicklig grupp skådespelare håller känslorna vid liv. Andra världskrigets händelser är uppenbarligen en oändlig källa till berättelser om människor och de vägval vi gör.

Kelly McDonald och Matthew Macfadyen.
Kelly McDonald och Matthew Macfadyen.
Publisert: