Peter Jöback glänser i sin första huvudroll på bio

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Jag kommer hem igen till jul

Regi Ella Lemhagen, med Peter Jöback, Johannes Kuhnke, Suzanne Reuter, Jennie Silfverhjelm, Loa Falkman, Anneli Martini, Rennie Mirro, Anja Lundqvist, Lars Väringer, Klara Zimmergren.

drama

Han har aldrig gjort en stor roll framför kameran.

Men Peter Jöback, omgiven av rutinerade skådespelare, fungerar utmärkt i storfilmen ”Jag kommer hem igen till jul”. En film som berör på djupet.

Om jag hävdar att filmen har vissa likheter med ”Så som i himmelen”, mixat med Peter Jöbacks egen personliga historia, är det möjligt att ungefär de 25 procent som innerligt avskydde Kay Pollaks film skräms bort. Från min sida är jämförelsen menat som beröm.
Å andra sidan: 3/4 av svenska folket älskade Pollak-filmen och många gillar Jöback som artist, så här finns naturligtvis en potential att många är nyfikna.
Likheterna är att det är väldigt känslostarkt och att en berömdhet kommer hem till den lilla byn och blir inblandad i kyrkokörens övningar.
Den berömda är Simon (Peter Jöback), som motvilligt återvänder hem över jul till familjen, nu som firad världsstjärna bosatt i Los Angeles. Där har han kommit ut som gay, där har han fått skandalrubriker om knarkmissbruk. Mamma Mona (Suzanne Reuter) väntar ivrigt på hemkomsten, trots att vi snart förstår att något skaver rejält i deras relation.
Brodern Anders (Johannes Kuhnke) är inte lika förväntansfull. Han som också är musikaliskt begåvad, men fått nöja sig med att leda kyrkokören under ännu en julkonsert. Fast nu ska brorsan Simon stjäla uppmärksamheten genom att delta i några sånger,
När Simon, som den dramaqueen han är, vill tala ut om skandaler och hemligheter både inom familjen och utanför den, i byn, något som påverkat honom i hela hans vuxna liv, ställs allt på sin spets…
Rutinerade Ella Lemhagen vet vad hon gör. Hon får Peter Jöback att glänsa i sin första stora filmroll. Hon får Johannes Kuhnke att utstråla exakt rätt mycket bitterhet, tjurighet, envishet – och även kärlek – i brodersrollen. Det är som att han nu utstrålar en självsäkerhet i sitt spel, som kanske kom med det publika genombrottet i Ruben Östlunds ”Turist”.
Suzanne Reuter, som väl aldrig tagit ett snedsteg i sin karriär, är djupt gripande som mamman, som också bär på en hemlighet. Jennie Silverhjelm, Loa Falkman, Anneli Martini, Anja Lundqvist och Rennie Mirro övertygar också i färgstarka biroller.
Ella Lemhagen har också på ett perfekt sätt lyckats mixa allvar och underhållning, för det finns även ljusglimtar i detta drama som också är fyllt av snö, julstämning och väl framförd musik.
En film som berör på djupet.

SE OCKSÅ: ”And then we danced”. Sveriges Oscarsbidrag är också en film som berör, även om den handlar om något helt annat.

VISSTE DU ATT… Anja Lundqvist även är aktuell i två tv-serier, ”Heder” (TV 3/Viaplay) och ”Gåsmamman” (C More)?

JUST NU… kan man även se Suzanne Reuter i en biroll i ”Quick”.

Publisert: