Filmstaden stänger alla sina biografer

Av:  Miranda Sigander/TT

Filmstaden stänger tills vidare samtidigt som många storfilmer nu görs tillgängliga online. Arkivbild.
Filmstaden stänger tills vidare samtidigt som många storfilmer nu görs tillgängliga online. Arkivbild.

Sveriges största biografkedja Filmstaden stänger alla sina biografer. Beslutet gäller från och med onsdagen och på obestämd tid.

Huvudägaren AMC meddelade under natten svensk tid att den stänger alla sina biografer i USA – nu följer biografkedjans salonger i Europa och i Sverige efter.

– Det är ett koncernbeslut som har fattats, säger Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden, till TT.

Svårt att sia

Hon framhåller att beslutet ligger i linje med vad som händer i samhället i övrigt just nu och att det är svårt att säga när biografkedjan kan tänkas öppna igen.

– Det blir spekulationer bara, att svara på det. Vi får se vad myndigheterna säger också.

TT: Vad får det här för konsekvenser för Filmstaden tror du?

– Det är jättesvårt att sia om det. Det går inte att säga någonting om det just nu.

Svenska bios biografer (som delägs av Filmstaden) håller däremot öppet, liksom Cinemascenen.

Exakt vad det kommer att innebära för vårens planerade filmpremiärer återstår att se. Samtidigt som biografer stänger världen över anpassar sig filmbranschen. Som tidigare meddelats har det amerikanska filmbolaget Universal tänkt om på ett fundamentalt sätt vad gäller storfilmspremiärerna.

Premiär online

Kommande familjefilmen "Trolls 2: Världsturnén" släpps direkt som hemmabiopremiär den 8 april, på grund av den rådande omvärldssituationen.

Satsningen, som SF Anytime gör i samarbete med Universal, omfattar även de fortfarande bioaktuella "Emma", "The Hunt" och "The invisible man". Dessa filmer släpps på SF Anytime på fredag den 20 mars, enligt ett pressmeddelande.

Flera andra filmbolag, både svenska och utländska, är i startgroparna med liknade satsningar för att möta de fallande publiksiffrorna på biograferna i Norden.

Publisert:

LÄS VIDARE