Djurrättsorganisation: Bojkotta DiCaprio-filmen

1 av 4
FILM

Pengar, droger och dekadens – och en apa i rullskridskor.

Det var droppen för djurrättsorganisationen Friends of Animals som nu uppmanar till bojkott av filmen ”Wolf of Wall Street”, med Leo DiCaprio i huvudrollen.

– Ingen kommer ta upp att schimpansen kommer få livslånga skador, säger organisationen i ett uttalande.

Martin Scorceses ”Wolf of Wall Street” handlar om ökända ekobrottslingarna Jordan Belforts och Danny Porush resa från stjärnskott på Wall Street ända in i fängelset.

Men filmteamet ska enligt Friends of Animals ha gått hårt åt en schimpans vid inspelningarna – som kan ha drabbats av psykiska besvär när den tvingades åka rullskridskor.

– Snacket kring filmen kommer säkert handla om Leo DiCaprio får en Oscars eller inte. Men det som troligtvis inte kommer tas upp är en av hans motspelare, en schimpans som heter Chance, och som kommer få långvariga skador av att ha utnyttjats av nöjesindustrin, skriver gruppen i ett uttalande.

Edita Birnkrant, ordförande för gruppens New York-avdelning, skriver att hon tänker konfrontera både Leo DiCaprio och Martin Scorcese vid världspremiären i New York.

Nekar till djurmisshandel

Filmen handlar om ökända ekobrottslingarna Jordan Belfort och Danny Porush, som båda slår ifrån sig anklagelserna om att djur skadades på duons företag Stratton Oakmont.

– Det fanns aldrig några schimpanser på kontoret. Det fanns inte ens några djur på kontoret. Jag skulle aldrig misshandla ett djur på något sätt, säger Danny Porush, som i filmen spelas av Jonah Hill, uppger the Guardian.

Däremot medger Porush att han vid ett tillfälle åt en av de anställdas guldfisk och hyrde in kortväxta skådespelare som underhållning på firmafesterna. Själva boken som ligger till grund för filmen kallar han för en fri tolkning av vad som hände mellan 1988 och 1996 på företaget.

– Boken är en avlägsen släkting till vad som faktiskt hände, och filmen är en avlägsen släkting till boken.