Filmrecensioner

Rejält tryck i ”Alita: Battle angel”

Stilmässigt andas filmen ”Matrix” och James Cameron

avStefan Hedmark

Alita: Battle angel

Regi Robert Rodriguez, med Rosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly, Mahershala Ali.


FILMRECENSION. Hon minns inte vem hon är. Hon minns inte var hon har varit. Men långsamt kommer det tillbaka i hennes sinne – och längtan efter att sopa mattan med cyborgfiender växer.

SCI FI/ACTION. Det var för nästan 20 år sedan som det först rapporterades att James Cameron var intresserad av att filma den japanska mangaserien ”Battle angel Alita”.

Nu har det till sist blivit av och även om Cameron inte regisserar finns hans fingeravtryck över hela produktionen. Han är en av manusförfattarna.

Filmen utspelar sig 500 år in i framtiden och jorden är lika ödelagd som i alla andra dystopier av det här slaget. En dag rotar forskaren Dyson Ido (Christoph Waltz) runt på en soptipp och hittar en kvinnlig cybernetisk skapelse utan kropp. Han tar hem henne, ger henne armar och ben och får liv i hennes hjärna.

Cyborgen kallas Alita, men har inget minne av sitt tidigare liv. Hon lär känna sin omvärld med stor entusiasm – och snart inser både Alita och Ido att hon har enorma krafter.

Alita är datoranimerad, men baseras på Rosa Salazars insats. Liksom Andy Serkis i ”Apornas planet”-filmerna har hon fått filma alla sina scener iklädd en svart dräkt, med en grunka på huvudet och prickar i ansiktet. Allt för att underlätta animeringen i efterhand. Det är skickligt att hon lyckas få liv i Alita under de förutsättningarna. Salazars charm är en bärande del av filmen i början.

1 av 3 | Foto: Fox
”Alita: Battle angel”.

Den som gillar Robert Rodriguez grabbiga kärlek för serietidningskultur (vi minns ”Sin City”-filmerna) uppskattar nog vissa inslag, men stilmässigt är det här närmare ”Matrix” och Cameron. Det är till dess fördel.

Det såsar till i mitten, men rejält tryck i actionscenerna lyfter filmen sista halvtimmen. Skurkarna väcker dock inget större intresse, så alla förberedelser för uppföljare i slutet kunde vi ha varit utan.

”Alita: Battle angel” har biopremiär i dag, den 13 februari.

ARTIKELN HANDLAR OM