Fullt krig mellan Duplo och Lego i nya filmen

Högt tempo i uppföljaren till ”Lego-filmen”

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Lego-filmen 2

Regi Mike Mitchell, med svenska röster av Linus Wahlgren, Linda Ulvaeus, Adam Fietz, Kayo, Matilda Smedius, Stefan Holm, Glenn Hysén.


FILMRECENSION. När man är gammal nog att ha avancerat upp till Lego vill man inte leka med klumpiga, fula Duplo längre.

Men kanske döljer det sig mer än vad du anar bakom Duplos yta.

FAMILJ. ”Lego-filmen” (2014) var en överraskning, det får man ge filmskaparna. Vem kunde tro att ett samarbete mellan Hollywood och danska Lego skulle resultera i någonting annat än ett slött försök att dra in stora stålar. Men filmen hade ett smart manus som kittlade fantasin och fångade ett barns gränsland mellan lek och verklighet.

Tempot i uppföljaren är intensivt från början och bekantar oss återigen med den tokpositive byggarbetaren Emmett och hans partner, mästerbyggaren Lucy som har ett mörkt drag.

Deras värld skakas av ständiga invasioner från jättelika Duplofigurer, men bakom sammandrabbningarna ligger en märklig plan som involverar Batman...

Uppföljaren lider lite av att nyhetens behag har minskat, men åldersskillnaden i barns lek mellan Duplo och Lego utnyttjas väl. Kanske döljer det sig mer än du anar bakom de stora klossarnas yta.

Filmen är fullpackad av roliga popkulturella referenser för en vuxnare publik. Är du lite för ung för att fatta Bruce Willis gästinhopp i ett ventilationsschakt? Eller blinkningar åt ”Twilight”-filmer och Elisabeth Massi Fritz? Ingen fara. De flesta skämt går rakt över huvudet på barn, men å andra sidan är Batman och Emmett tacksamt komiska figurer och här finns gott om slapstick. Liksom medryckande sångnummer, som det oemotståndligt irriterande öroneksemet ”Catchy song”.

Biopremiär för ”Lego-filmen 2” sker i morgon, den 8 februari. Filmen visas även med originalrösterna, då med bland andra Chris Pratt, Elizabeth Banks, Will Arnett, Tiffany Haddish och Will Ferrell.

Publisert:

LÄS VIDARE