Guldbaggeregn över "Lilja 4-ever"

FILM

Hela listan över vinnarna i Filmgalan

Guldbaggarna regnade över Lukas Moodysson och hans "Lilja 4-ever" på årets filmgala.

Totalt gick fem guldbaggar till hans redan så hyllade film.

Foto: Oksana Akinsjina och Michael Nyqvist fick varsin guldbagge för sina huvudroller.

Filmgalan avslutades med att guldbaggen för årets bästa film gick till Lukas Moodyssons "Lilja 4-ever". Då hade redan fyra gyllene baggar tilldelats Moodysson eller hans film.

Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick till Oksana Akinsjina för hennes roll som Lilja i "Lilja 4-ever".

- Jag får nästan en känsla av att mitt hjärta av hjärtklappning nästan kommer att gå sönder, sade Oksana Akinsjina översatt från ryska.

Hon avslutade sitt korta tal med att på svenska säga:

- Tack så mycket.

Guldbaggen i kategorin bästa manus gick också till "Lilja 4-ever", skrivet av Lukas Moodysson. Han kammade även hem priset för bästa regi. Guldbaggen för bästa foto gick till Ulf Brantås för fotot i "Lilja 4-ever".

Det är inte första gången som Moodysson tar hem storkovan på filmgalan. 1999 fick han inte mindre än fyra guldbaggar för "Fucking Åmål" som också var hans långfilmsdebut.

Michael Nyqvist årets manliga huvudroll

Guldbaggen i kategorin bästa manliga huvudroll gick till Michael Nyqvist för hans roll som Benny i "Grabben i graven bredvid". Tidigare stora och kända rollprestationer har han gjort i bland annat "Tillsammans" och "Vägen ut".

Priset för bästa manliga biroll gick till Göran Ragnerstam för hans roll som "Robert" i "Suxxes". Han är nu bioaktuell i filmen "Kopps".

Cecilia Frode, 32 år, fick ta emot priset för bästa kvinnliga biroll som "Lollo" i "Klassfesten". 2001 var hon guldbaggenominerad för sin roll som "Erna" i "Syndare i sommarsol"

Stefan Jarl fick guldbagge

Guldbaggen för bästa utländska film 2002 gick till "Mannen utan minne", i regi av Aki Kaurismäki.

Priset för bästa kortfilm gick till "Viktor och hans bröder" i regi av Mårten Klingberg. Han har tidigare medverket i Beck-filmerna.

Guldbaggen för bästa dokumentärfilm 2002 gick till "Muraren" i regi av Stefan Jarl. Stefan Jarl är mest känd för Modstrilogin.

Det delades också ut två pris för bästa prestation:

I klassen filmklipp, scenograf, kostym, maskör, specialeffekter och animation fick scenografen Jan-Olov Ågren ta emot pris.

Priset i klassen för ljudtekniker, mixare och kompositörer gick till kompositören Johan Söderberg.

Årets Hedersguldbagge gick till fotografen Gunnar Fischer.

De fick årets guldbaggar:

Läs mer om Moodysson:

Susanna Vidlund