Smart och trovärdig

FILM

Minority report

Amerikansk thriller i regi av Steven Spielberg, med Tom Cruise, Samantha Morton m fl.

Genom åren har ett par kända regissörer tänt till ordentligt på science fiction-författaren Philip K. Dicks (1928-1982) bisarra historier. Inte minst har deras fantasi fått fritt utlopp i skapandet av spännande framtidsvärldar.

Ridley Scott gjorde ”Blade runner” och Paul Verhoeven ”Total recall”, men Steven Spielbergs film är snäppet vassare.

Stanley Kubricks ande vilar nästan ännu mer över den här filmen än fjolårets ”A.I. – Artificiell intelligens”, som togs över av Spielberg efter Kubricks död.

Här finns samma svartsyn och moraliska funderingar kring människors frihet..

I filmens Washington år 2054 har de rika köpt sig trygghet. De bor högt ovanför markytan, åker i magnetbilar, ser 3D-video, knaprar behändiga droger och behöver inte vara rädda för att utsättas för brott, då företaget Pre-Crime utvecklat ett system som avslöjar och hindrar brott innan de begås.

Max von Sydow spelar företagets chef, Tom Cruise är stjärnan bland brottsbekämparna.

I samband med att Pre-Crime nu ska införas över hela landet, uppstår en maktkamp mellan Cruises polis och en streber (Colin Farrell) från försvarsdepartementet. Cruises rollfigur blir utsatt för en komplott och har 36 timmar på sig att bevisa sin oskuld.

På ett plan är det ”bara” en ovanligt smart, spännande och välspelad thriller.

På ett annat plan väcker den tankar om livet i ett framtida Storebror-ser-dig-samhälle.

Och på ett tredje plan kan man bara njuta när filmmakaren Spielberg har lekstuga med Drömfabrikens alla tänkbara berättartekniska möjligheter; han har på ett rasande skickligt sätt skapat en trovärdig framtidsvärld.

Som bonus får man sedan Peter Stormare som nedgången läkare, i en nästan lika knäpp roll som i ”Fargo”. Aldrig har väl svenska uttryck och sånger (!) använts på ett så sjukt sätt i en Hollywood-film.

Webb-tv

Jan-Olov Andersson