Guldläge för ”Gentlemen” inför Guldbaggegalan

Får rekordmånga nomineringar – fler än både ”Turist” och ”En duva satt på en gren”

Filmatiseringen av Klas Östergrens ”Gentlemen” nomineras i rekordmånga kategorier inför årets Guldbaggegala.

Filmen får hela 13 nomineringar, inklusive bästa film och bästa regi.

Det har bara hänt en gång tidigare i Guldbaggens historia att en och samma film haft chans på 13 priser. 2012 fick Lisa Ohlins filmatisering av Marianne Fredrikssons ”Simon och ekarna” så många nomineringar och nu tangerar ”Gentlemen” rekordet.

Med sin filmatisering av Klas Östergrens kultstämplade roman slår Mikael Marcimain de 11 nomineringar som han noterade med sin förra film, ”Call girl”, inför 2013 års gala.

– Står det rätt i dina papper där? Otursnummer, skämtar Marciamin när han under presskonferensen får reda på att hans film fått 13 nomineringar.

Tuff konkurrens

”Call girl” fick fyra Guldbaggar, men blev utan pris i de tunga kategorierna. I år får Mikael Marcimain dock åter chansen att vinna baggar för bästa film och bästa regi.

I de kategorierna får han konkurrens av Roy Anderssons ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”, samt Ruben Östlunds ”Turist”. De båda internationellt prisade filmerna är nominerade i sju, respektive tio kategorier.

– Vi får väldigt bra reaktioner hela tiden och har blivit jättebortskämda hela hösten. Det ska bli jätteroligt att åka till Golden Globe. Men det är nervöst. Nu känner man vittring, att man har chansen att Oscarnomineras, säger Ruben Östlund.

Och tillägger:

– Tidigare har Cannes varit vår målbild och jag har känt att det inte går att kombinera de två rummen. Men nu verkar de ju gilla ”Turist” även i USA.

”Speciellt för en transperson”

Roy Andersson är inte bitter över att ”rivalen” Östlund fått fler nomineringar.

– Filmerna i den här trilogin är ju besläktade, så jag förstår att folk kan bli trötta på stilen. Men det gör inget för nu är jag i gång med en ny film, säger han.

Efter sin insats i den dubbelt nominerade ”Någonting måste gå sönder” har Saga Becker chansen att ta hem priset för bästa kvinnliga huvudroll. Hon är den första transperson som någonsin har nominerats till priset.

– Det är så galet allting, jag är jätteglad. Det är speciellt för en transperson som mig. Jag vet att det betyder jättemycket för en grupp av människor, säger hon till TT.

TT

Publisert: