Mejla

Stefan Hedmark

Filmerna som får Cannes att snacka – här är trailrarna

Ku Klux Klan och seriemördare skapar sensation under festivalen

TRAILER. Det är ofta inte filmerna som har bäst chans att vinna en Guldpalm. Men det är de som bryter sig ur festivalbubblan och får hela världen att snacka.

I år är det Spike Lees och Lars von Triers nya filmer. Här är de första trailrarna.

Spike Lees karriär har varit en bergochdalbana de senaste åren, men Cannes-premiären av ”BlacKkKlansman” har fått kritiker att prata om en comeback. Det är ett slags komiskt thrillerdrama om en svart polis i Colorado på 1970-talet som lyckas infiltrera Ku Klux Klan genom att använda en vit kollega.

Trailern är tidstypiskt läcker och ser lite ut som om Scorsese gjort en blaxploitationfilm. I rollerna ser vi bland andra John David Washington, Adam Driver, Topher Grace och Harry Belafonte.

Liknelser med Trump

Efter visningen i Cannes var det flera som påpekade liknelserna mellan Ku Klux Klan-männen och Donald Trump, så Lee verkar ha ansträngt sig för att göra filmen relevant även i vår tid.

Filmen tävlar om Guldpalmen, så vi får se om den faller Cate Blanchetts jury i smaken. Svensk premiär sker den 7 september.

Lars von Triers ”The house that Jack built” har redan ställt till med skandal, och den här gången är det inte regissören som svamlar om Hitler, utan filmen i sig.

Som Nöjesbladets Jan-Olov Andersson redan har rapporterat från Cannes var det mängder av festivalbesökare som lämnade premiärvisningen på måndagskvällen.

Han själv såg filmen under tisdagen och har skrivit en recension. Det känns klyschigt att säga att von Trier inte lämnar någon oberörd, men det är ju sannerligen sant.

Blodiga attacker

Trailern varvar blodiga attacker mot seriemördaren Jacks offer med David Bowies ”Fame” – den som har tröttnat på von Triers våld mot kvinnor i tidigare filmer får definitivt mer att snacka om här.

Matt Dillon spelar seriemördaren och i rollistan syns även Uma Thurman, Bruno Ganz, Sofie Gråbøl, Riley Keough och Johannes Kuhnke. Det är oklart när filmen har premiär i Sverige, men i Danmark sker det i november.

Publisert:

LÄS VIDARE