Helena af Sandeberg om att spela mot sitt ex i nya kärleksfilmen

avJan-Olov Andersson

FILM

Det är tänkt att bli vinterns stora kärlekskomedi på bio.

Men nya storfilmen ”Lyckligare kan ingen vara” utspelas under sommaren, i New York och Stockholm.

– Det här är världens bästa sommarlov. Att få filma i New York och att få spela en roll som jag har gjort research för i hela mitt liv, säger Helena af Sandeberg.

När Aftonbladet följer inspelningen några timmar vid en båtklubb på Södermalm i Stockholm, är det Helena af Sandeberg, David Hellenius och Dag Malmberg som står framför kameran.

Filmens Robert (David Hellenius) ligger på däck och putsar på sin fina träbåt. Båtklubbens veteran Janne (Dag Malmberg) kommer fram och säger några ord. Han vill köpa båten. Mot slutet dyker Helena af Sandebergs rollfigur Sofia upp på bryggan.

En förhållandevis enkel scen – men den tas om och om och om igen. Regissören Staffan Lindberg verkar stundtals lite stressad. Men det är inte skådespelarna som sjabblar med sina repliker. Det är verkligheten som förstör. Ljudet från ständigt nya X2000-tåg på bron strax ovanför som överröstar skådespelarnas repliker. Eller så är det dånande flygplan på väg att landa på Bromma. Även vågskvalp från båtar som far fram i Årstaviken stör inspelningen. Till sist sitter scenen. Förmodligen högst en minut lång i den färdiga filmen.

– Jag är gäst en dag bara på den här inspelningen, säger Dag Malmberg.
Han har i åratal visat hur man gör mycket av en biroll i filmer och tv-serier. Nu står han i blåställ på bryggan, totalt trovärdig som en person som tycker att båtklubben, det är han.

– Det är ju helt fel, egentligen, för jag är inte ett dugg intresserad av båtar eller det minsta händig, jag kan inte ens slå i en spik.

För David Hellenius och Staffan Lindberg, som kokat ihop historien under några års tid, var det självklart att ha med Dag Malmberg, om så bara för en dag.

– Förra filmen vi gjorde, ”Micke & Veronica”, var den bästa sommaren i mitt liv. Vi spelade grannar i den filmen, sedan dess vill man ha med Dag i allt man gör, säger David.

Hellenius spelar taxichaufför

Tv-stjärnan, som under några veckors tid har varvat filminspelningen med att leda ”Let's dance”, spelar i nya filmen en taxichaufför. Han är gift (med Sanna Sundqvist) och har barn.

– Paret har hamnat lite i ett vakuum i förhållandet. Robert har haft en dröm om att bli fotograf, men det har inte gått så bra. Han är rätt missnöjd med livet.
En dag får taxichauffören en körning till en filminspelning. Där står Sofia, hans första stora kärlek, numera firad internationell skådespelarstjärna.

– Hon har slagit utomlands, ungefär som Lena Olin, bor i New York, har barn och är gift (med Eagle-Eye Cherry). Nu är hon hemma och gör en svensk film, möter sin gamla ungdomskärlek och livet blir plötsligt lite mer komplicerat, säger Helena af Sandeberg.

– Att spela skådespelerska… man kan ju säga att jag har gjort jävligt mycket research för det hela mitt liv. Och filmens tema, jag längtar efter att Staffan Lindberg ska få det erkännande han förtjänar. Jag tycker detta manus väldigt fint gestaltar hur svårt det är att hålla ihop äktenskap och vad som händer når det uppstår passion.

1 av 6 | Foto: Anna Tärnhuvud
David Hellenius och Helena af Sandeberg.

– Jag är ju jävligt skild, det får man väl säga om man gjort det två gånger. Så jag har researchat den biten också (skratt).

Helena har många åsikter om romantiska komedier. Ser ”Notting Hill”, ”Love actually”, ”Livet från den lusa sidan” som bra filmer.

– Det får inte bara vara roligt, det måste finnas ett djup också, som visar hur alla sliter med kärleken. Det finns ju också många Sandra Bullock- och Kate Hudson-filmer där man har misslyckats med att få till det.

Spelar mot sitt ex

– När det uppstår heta känslor hos dem i filmen, fast det inte borde göra det, om de redan är gifta, då ska man både få lite ont i magen och tycka att det är härligt.

Filmgänget gick lite försiktigt fram när de frågade Helena om Eagle-Eye Cherry, som spelar hennes amerikanske man.

De var nämligen ett par i åtta år, fram till år 2000.

– De hörde sig för och kollade så vi inte var i krig med varandra. Jag blev jätteglad, vi är ju goda vänner. Senaste gången jag var i New York var faktiskt just år 2000, med honom, innan det tog slut. Nu ska jag dit igen – och spela hans fru.5 storfilmer att se fram emot sommaren 2018 00:22
ARTIKELN HANDLAR OM