Filmrecensioner

Smått fantastiskt om osannolik duo

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 4 av 5 plus Drottningen och jag berör

Svensk dokumentärfilm av Nahid Persson Sarvestani, med henne själv, Farah Diba m fl.

Deras vägar borde aldrig ha korsats.

Filmregissören kom från en fattig familj i Iran. Deltog i revolutionen som störtade Shahen av Iran. Hennes bror avrättades av den nya islamiska (och lika hemska) Khomeini-regimen. Hon blev politisk flykting i Sverige. Har gjort prisbelönade filmer som ”Prostitution bakom slöjan”.

Farah Diba är änkan till Shahen. Har sedan revolutionen 1979 levt i landsflykt i Frankrike och USA. För en ung Nahid var hon både sagoprinsessa och symbol för något hon avskydde och fruktade.

Under två år har de mötts för samtal om Iran och sina liv, då och nu. Det har blivit till två närgångna personporträtt som verkligen engagerar och samtidigt berättar historien om landet Iran de senaste trettio åren. Och hela tiden skildras också tillkomsten av den film vi ser. Hur den var nedläggningshotad flera gånger, hur Nahid ljög för Farah Diba för att få henne att ställa upp, hur lögnerna avslöjades.

Det är stort av Farah Diba att fortsätta medverka, även när hon inser att detta kan bli ett nidporträtt.

Det är skickligt gjort av Nahid Persson Sarvestani, att med arkivbilder och ett eget genomtänkt bildspråk berätta en personlig historia som berör så mycket, som blir så allmängiltig. ”Drottningen och jag” är en smått fantastisk film om den växande och helt osannolika vänskapen mellan två kvinnor som lite motvilligt inser att de har mer gemensamt än de någonsin hade kunnat tro.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner