Film

Drama skolklasser borde vallfärda till

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Tusen gånger starkare Betyg: 3 av 5 plus

ÖVERTYGANDE SKÅDESPELERI Julia Sporre spelar Saga som kommer ny till klassen och ställer till med revolt. Foto: SF
ÖVERTYGANDE SKÅDESPELERI Julia Sporre spelar Saga som kommer ny till klassen och ställer till med revolt. Foto: SF

DRAMAKOMEDI Filmbranschen i Hollywood drar in mycket av sina pengar på ungdomar, så det inte är så konstigt att amerikansk film vimlar av historier som utspelas i och kring antingen high school-, college- eller universitetsmiljö. Svensk film flirtar inte lika självklart med den unga biopubliken, på Svenska Filminstitutet har den typen av film till och med en egen filmkonsulent som pytsar ut pengar till ett fåtal projekt varje år.

Nog borde en bra svensk film om ungdomar och deras skolmiljö kunna ha en potentiell stor publik. Och för den målgruppen skulle det inte förvåna om igenkänningsfaktorn i ”Tusen gånger starkare” – efter Christina Herrströms August-nominerade och bästsäljande ungdomsroman – är rätt hög.

Historien utspelas i en niondeklass. Säkert kan kan även lite yngre barn känna igen problematiken, för även där finns samma uppdelning i klasserna. De coola killarna, nördarna, flickorna som inte syns, de tuffa tjejerna. I filmen har lärarna gett upp, de låter de högljudda killarna dominera och styra, ställa och förstöra för de andra.

En ny tjej i klassen, Saga ( Julia Sporre), vänder upp och ned på alla begrepp. Hon vägrar att ta ställning för eller emot några av grupperingarna i klassen. Hon tycker alla kan umgås med alla. Hon ställer till med stor revolt …

Manusförfattaren Herrström och regissören Peter Schildt har framgångsrikt gjort åtskilliga tv-serier ihop, mest minnesvärda är ”Ebba och Didrik” och ”Glappet”.

De var klart bättre än filmen. Mer dubbelbottnade, mer genomarbetade när det gäller alla rollfigurer. För en äldre publik kan de vuxna i filmen kännas som hopplösa klichéer (trots bra skådespelare) och konflikterna blir lite övertydliga.

Men känslan i filmen är fin. Ungdomarnas replikskiften känns trovärdiga och de unga skådespelarna, särskilt Sporre och Happy Jankell, som klassens coolaste tjej, agerar mycket övertygande.

En upplyftande, inspirerande och tankeväckande historia. Många skolklasser borde vallfärda och se den.

ANNONS

REA hos Hemtex! Köp bästsäljande produkter med upp till 50% rabatt.

Extern länk från Hemtex

Köp här!

Publisert: