”Micke är en fantastisk skådis”

FILM

Iben Hjejle gör debut i svensk film

1 av 4 | Foto: 11 år senare Iben Hjejle slog igenom i ”High fidelity”. I morgon går ”Stockholm östra”, upp på biograferna.

Iben Hjejle är den danska stjärnan som spelade John Cusacks kärlek i ”High fidelity”. Nu gör hon debut i en svensk film – mot Mikael Persbrandt.

– Jag har väntat i sex år på att den här filmen ska bli klar, säger hon.

För den svenska publiken blev Danmarks stora stjärna Iben Hjejle, 40, ett känt ansikte när hon för elva år sedan spelade mot John Cusack i ”High fidelity”. Nu gör hon debut i den svenska filmen ”Stockholm östra”.

I filmen inleder Hjejles karaktär en relation med mannen som körde ihjäl hennes barn: en relation som är långt ifrån enkel.

Att spela in en film kring ett så tungt ämne är inte heller det allra lättaste.

– Om man är förälder själv, som jag är, så är det en tanke man har men man aldrig, aldrig vågar tänka, säger Iben Hjejle.

”Maskulin man”

I rollen som mannen hon inleder ett förhållande med – Mikael Persbrandt. En skådespelare som har imponerat på Iben Hjejle.

– Han är väldigt maskulin men man ser alltid känslorna han har i sina ögon. Det är en egenskap som är fantastisk. Jag tycker att Micke är en fantastisk skådespelare.

”Nära hjärtat”

Filmen som har biopremiär i morgon har haft en lång väg till den svenska bioduken. Det har gått sex år sedan Iben Hjejle fick läsa manus för första gången – och filmen har varit klar i två år.

– Jag har väntat i sex år på att det här ska lyckas, säger Iben Hjejle. Den är väldigt nära mitt hjärta.