Svensk film nära en Oscarsnominering

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann kan få Oscar för bästa makeup och hår

Sju filmer är med i kampen om en Oscar för bästa makeup och hår.

En av dem är svenska ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, där Robert Gustafsson fick göra en livsresa från 20 år upp till 100.

I dag presenterade ”The Academy of Motion Picture Arts and Sciences” vilka sju filmer som fortfarande är med och tävlar om en Oscar för bästa makeup och hår.

En av filmerna är "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", vilket var den mest sedda filmen i Sverige 2014. Filmen har även visats på amerikanska biografer.

Huvudpersonen Allan Karlsson spelas av Robert Gustafsson, som fick sitta många timmar i sminket varje dag för att kunna spela allt från 20 år till 100.

Eva von Bahr och Love Larson, filmens makeupartister, har tidigare nominerats i motsvarande kategori vid Guldbaggegalan 2014.

Tre filmer kommer nomineras

De andra filmerna som är med i kampen om en Oscarsstatyett är ”Black Mass”, ”Concussion”, ”Legend”, ”Mad Max: Fury Road”, ”Mr. Holmes” och ”The Revenant”.

En expertjury kommer att titta på 10-minuters klipp av filmerna och sedan avgöra vilka tre filmer som slutligen nomineras. Samtliga Oscarsnomineringar presenteras den 14 januari och själva galan kommer att hållas den 28 februari nästa år på Dolby Theatre i Hollywood.

Publisert:

LÄS VIDARE