Star wars

Passionen för Star wars går – liksom Kraften – i arv

Av: 

Magnus Edlund

FILM

Magnus Edlund om besattheten av en viss filmserie

Vad handlar Star wars om, egentligen?

Lasersvärd och hjältemod? Rymd- imperier och dödsstrålar?

Ja, absolut, men framförallt handlar det om familjen.

Magnus Edlund.

”Star wars” är episkt. Episkt, som ordet användes innan det började betyda ”storslaget och coolt”. Filmerna är en släktkrönika som spänner över decennier. De handlar om familjen Skywalker, och hur männi­skors beslut inte bara påverkar dem själva, utan ger svallvågor som sköljer över kommande ­generationer.

De handlar om relationen mellan föräldar och barn.
 

I filmerna är det tydligt: Anakin växer upp utan en far, och hans kärlek till sin mamma leder i prequelsen från 00-talet till att han faller till föga för Den mörka sidan och förvandlas till ärke­ondingen Darth Vader.

Vader blir i sin tur en ­extremt från­varande pappa, men räddas i slutänden av sin son Luke i ”Jedins återkomst” (1983).

Även utanför vita duken är familjen central. De barn som följde med sina föräldrar för att se ”Stjärnornas krig” 1977 kunde ta med sina egna ungar till premiären av ”Det mörka hotet” 22 år senare.
 

Och nu, när ”The force awakens” går upp på biograferna, får ännu en generation chansen att följa med sina föräldrar, eller till och med sina föräldrars föräldrar, till biografen och bekanta sig med Han, Chewie, Leia och alla de andra.

”Kraften är stark i vår familj” heter det i en av trailrarna till den nya filmen. Hur Skywalker-klanens släktdrama utvecklar sig i ”The force awakens” får var och en ta reda på själv, men en sak är säker: Det är inte bara Kraften som går i arv från jedi till jedi, utan även passionen och glädjen som flera generationer av fans känner för den där galaxen långt långt borta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa sommarens trender hos Gina Tricot - handla här.

Gina Tricot

Så blev skådespelaren lurad i den ikoniska scenen - Boom
Publisert:

LÄS VIDARE

”Klarar dräkten tack vare finsk bastu”

ÄMNEN I ARTIKELN

Star wars