Alicia Vikanders åtta filmer – på bara ett år

Publicerad:

FILM

Svenska stjärnan är superhet just nu: ”Jag har jobbat nonstop”

1 av 9 | Foto: ALL OVER PRESS
På en pressträff i Köpenhamn tillsammans med motspelaren Eddie Redmayne och regissören Tom Hooper.

Hon nämns redan som Oscarskandidat för huvudrollen i den kommande filmen "Tulip fever". Det är bara en av åtta filmer med Alicia Vikander som får premiär under 2015.

– Det är lite konstigt, det blir en ketchupeffekt. Jag har jobbat nonstop i två och ett halvt år, och nu kommer alla på en gång, säger hon till TT.

Hon gör det per telefon från Köpenhamn, där dramat "The Danish girl" spelas in. Filmen, som varit på gång i många år med bland andra Nicole Kidman och Naomi Watts i den roll Vikander nu slutligen gör, är den sanna berättelsen om världens första könsbyte. Eddie Redmayne, nyligen Oscarvinnare för "The theory of everything", gestaltar Einar Wegener som byter kön och blir Lili Elbe.

– Jag har gjort oerhört mycket research, och träffat människor i trans-communityt. Man kan säga att filmen är inspirerad av en bok, som i sin tur var inspirerad av verkliga händelser.

Många filmroller

"The Danish girl" får premiär i höst och är en av Alicia Vikanders många filmer under året. Till de andra hör det i England hyllade scifidramat "Ex machina" (som i Sverige troligen ges ut direkt på dvd), actionkomedin "Mannen från UNCLE" och den nu Sverigeaktuella "The testament of youth". Den sistnämnda är ännu en verklighetsinspirerad berättelse som handlar om Vera Brittain, kvinnan som efter första världskriget blev en av Englands mest kända pacifister och skrev om detta i sin bok "Testament of youth".

– Historien berättas ju ur hennes perspektiv, säger Alicia Vikander, som kommentar till att hon är med i praktiskt taget varenda scen.

Hon berättar att inspelningen var väldigt intensiv. Filmen gjordes på sex veckor och med en väldigt liten budget.

– Det var tufft att spela en britt, som är en ikon och som alla engelsmän har läst om i skolan. Jag var nervös över att få accenten rätt, jag ville göra henne rättvisa. Men filmen, och min accent, har blivit väldigt fint mottagen av engelsmännen. Och Veras dotter var med på vår press-tour och det visar ju att hon gillade filmen.

Lång research

Sin research började Alicia Vikander redan för tre år sedan.

– Det var då jag hörde talas om projektet och eftersom jag var intresserad av det, läste jag boken. I England är det den mest lästa romanen om första världskriget.

– Det är alltid skillnad när man porträtterar personer som finns eller har funnits. Här kunde jag titta på foton, jag kunde studera hennes skrivna ord, jag ville hitta essensen i boken och få med det in i filmen.

Vad är det som får Alicia Vikander att tända på en roll? Till viss del handlar det om regissörer och medskådespelare, hon säger att hon har haft tur som fått arbeta med dem hon har känt att hon vill arbeta med.

– Men jag letar också efter saker som gör mig nervös, jag vill hitta något som jag inte riktigt kan. Resan dit är väldigt rolig, även om det är nervöst.

Några nya svenska filmer är inte aktuella, hon säger att hon inte har läst några speciellt spännande manus på ett tag. Däremot kommer hon att representera en svensk film på årets Cannes-festival ­ som speaker på Stig Björkmans dokumentärfilm om Ingrid Bergman.

Fakta/Vikanders aktuella roller

Gerda Wegener i "The Danish girl"

Isabel Sherbourne i "The light between oceans"

Gaby Teller i "The man from UNCLE"

Sophia i "Tulip fever"

Ava i "Ex machina"

Alice i "Seventh son"

Roll i "Adam Jones"

Vera Brittain i "Testament of youth"

Gunnar Rehlin/TT

Publicerad: