Jake Gyllenhaal

”Det hugger i hjärtat att se”

Av: 

Jens Peterson

FILM

Hennes man var med vid Mount Everest-katastrofen 1996 – nu har hon hjälpt stjärnorna göra storfilmen

venedig filmfestival

Hon var gravid och stannade hemma. Maken Rob ledde ännu en expedition till Mount Everest. När han blev fast på berget kunde de prata på telefon.

Klättringen 1996 blev en katastrof med åtta döda. Filmen ”Everest” skildrar vad som hände.

– Det är väldigt intensivt och känslosamt att se. Inte minst för min dotter som föddes strax efter. Det hugger i hjärtat, säger Jan Arnold.

”Everest” är regisserad av Baltasar Kormákur och har skådespelare som Jason Clark, Jake Gyllenhaal och John Hawkes. Samt Keira Knightley som spelar Jan Arnold och Emily Watson i rollen som Helen Wilton, ansvarig för baslägret.

– Jag träffade Keira på inspelningen och vi pratade mycket, säger Jan Arnold. Hon gör ett bra jobb. De har gjort en stark film. Jag är glad att jag litade på film­bolaget.

”Viktigaste hon gjort”

Den här expeditionen skildras också i Jon Krakauers bok ”Tunn luft” och i böcker av andra över­levare.

– Det svåraste är att se när några kommer tillbaka på slutet i filmen, säger Helen Wilton. Vi var så glada att se de som återvände, men så många tårar för de som aldrig kom tillbaka.

Hon säger att hon är smickrad över att spelas av Emily Watson och tackar henne för tolkningen.

– Vi hade mycket kontakt på Skype, säger Emily Watson. Rösten är viktig för att få rollfiguren rätt, och jag fick mycket av Helen.

I en känslostark scen i filmen kopplar hon ihop ett radiosamtal med Rob Hall, från nattkylan på berget, med hustrun Jan på telefon i Nya Zeeland.

– Helen sa att det var det viktigaste hon har gjort i sitt liv, säger Emily Watson.

Telefonsamtalet bandades och de riktiga personerna lät regissören lyssna på det inför inspelningen. Då hade de inte hört det på 18 år.

Bestigit sju topperna

Jan Arnold nådde toppen på Everest 1993 och deltog i flera expeditioner med sin man.

– Förra året när jag var 50 klarade jag den sista av ”De sju topparna”. Med Aconcagua hade jag då klättrat de högsta bergen i sju världsdelar. Det tog 24 år, säger Jan Arnold.

Vad vill du göra nu?

– Om mina barn låter mig, skulle jag vilja åka skidor till Nordpolen.

Och din dotter som nu är 19 år – klättrar hon?

– Hon har gjort det och en del frågar om hon ska bestiga Everest som mamma och pappa. Men hennes passion ligger på andra saker. Hon sa ”mamma, jag kan klättra upp i Eiffeltornet med dig, det räcker”, säger Arnold.

ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jake Gyllenhaal

Keira Knightley

Film