En snygg stilövning som inte engagerar

avJan-Olov Andersson

Foto: Nonstop entertainment
Lysande insats Vera Vitali, till höger, imponerar mest men även Isaka Sawadogo, till vänster, och övriga är bra i sina roller.

drama Förra gången slog hon underifrån. ”Apflickorna” blev årets mest kritiker­hyllade film, vann tre Guldbaggar för bästa film, manus och ljud och etablerade Lisa Aschan som ett nytt spännande regissörsnamn. Både vad hon berättade och hur hon berättade det, väckte förhoppningar om framtida stordåd, även om den breda publiken inte var lika lättflirtad, knappt 30 000 såg filmen på bio.

Nu, med stora förväntningar, var mycket länge hemligt kring Lisa Aschans nya projekt.

Sedan berättade hon i en intervju i magasinet Filter plötsligt alldeles för mycket. Hur hon hade tillbringat lång tid på ett flyktingförvar och hur varje replik i filmen var hämtad ur verkligheten. Det fick nästan ”Det vita folket” att låta betydligt mer pretentiös och tråkig än den är.

Frågan är dock vad ”Det vita folket” egentligen är.

En satir över den svenska flyktingpolitiken?

En sci fi-thriller som beskriver en mardrömsliknande svensk framtid, även fast den utspelas år 2015?

I centrum i filmens handling står Alex (Vera Vitali) som förs till ett underjordiskt fängelse i väntan på deportation. Där styr och ställer den maktfullkomliga chefen Viktoria (Pernilla August) med järnhand. Alex bestämmer sig tidigt för att försöka rymma, till vilket pris som helst …

Som kommentar till flyktingpolitiken är ”Det vita folket” rätt tunn. Det blir inte automatiskt samhällskritik för att vakter och fångar inte har de hudfärger vi kanske förväntar oss.

Man ska nog snarare se filmen som en dystopisk nutids-sci fi-historia, om makt, hierarkier och utsatthet, lite grann gjord med skräckfilmsestetik. Och där allt, fullt medvetet, inte får sin förklaring.

Formmässigt är ”Det vita folket” väldigt konsekvent och snyggt berättad.

Vera Vitali lyser allra starkast av skådespelarna, det är hennes rollfigur Alexs öde alla ska identifiera sig med. Men även Aliette Opheim (medfånge), Pernilla August och Isaka Sawadogo (en fångvaktare som Alex får en närhet till) imponerar i sina roller.

Om det sedan blir så förfärligt spännande, det vete sjutton.

”Det vita folket” är snarare en snygg stilövning, i väntan på att Lisa Aschan har något mer engagerande att berätta.

SE OCKSÅ:

Magnus von Horns ”Efterskalv” är också en mycket originell (och bättre) svensk film.

VISSTE DU ATT…

Pernilla August ganska snart dyker upp i tv-serien ”Gentlemen & Gangsters”? Start i SVT 1 på nyårsdagen.

JUST NU …

har Aliette Opheim nyligen utsetts till Rising Star på Stockholms filmfestival. Innebär bland annat en resa till vårens Cannes-festival.

ARTIKELN HANDLAR OM