Mörkt drama kring brutalt svenskt brott

avJens Peterson

Filmen försöker hitta humor i klantigheterna.

Uppsalakidnappningen

Regi Anders Skog, med Poyan Karimi, Shirin Golchin, Rasmus Luthander, Peter Åström.

DRAMA En tragisk historia, byggd på verkliga händelser. En läkarelev i Uppsala planerade 2011 att kidnappa en juriststudent. Här lurar han i sin flickvän och en gammal bekant olika lögner för att få dem att hjälpa till. Det är grymt och deprimerande.
Ligaledaren Josef tror dock själv att han är ett kriminellt geni, vilket blir en kontrast mot alla misstag han och kumpanerna begår. Filmmakarna försöker lyfta fram det komiska i klantigheterna, och skapar en märklig ton, galghumor kring sorgligheter.
Filmen är byggd på Josefs berättarröst, vilket är tröttande på flera vis. Dels känns överdrivet användande av berättarröst mer radio än film, dels rabblar han namn och citat och årtal så man blir matt. Det är som att sitta av en tråkig föreläsning. Bör man anteckna? Blir det prov?
Mest intressant är att följa polisen Rolf Pettersson (Pierre Dahlander), på väg att pensioneras. Han tar emot den första anmälan om studentens försvinnande, och pusslar ihop vad som hänt. Hur osannolikt allt än verkar.
Mycket är hämtade från det verkliga fallet, som fått mycket uppmärksamhet. Som spelfilm är det varken drabbande eller dråpligt, mest bara dystert.

ARTIKELN HANDLAR OM