”Kapernaum” har scener man aldrig glömmer

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Kapernaum

Regi Nadine Labaki, med Zain Al Rafeea, Kawthar Al Haddad, Fadi Kamel Youssef.

drama

En film som kastar publiken rakt in i slummen och dagens flyktingkris.

Nadine Labakis film är inget man skakar av sig i första taget.

Denna libanesiska film var Oscarsnominerad i kategorin Bästa icke engelskspråkiga film och hade varit en lika välförtjänt vinnare som Alfonso Cuaróns ”Roma”. Fick jurypriset vid fjolårets Cannes-festival och hade vunnit Guldpalmen om jag hade varit allenarådande jury. Detta oerhört starka och gripande drama om fattigdom i Beirut och om flyktingkrisen, var festivalens enda Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus-film.
Filmtiteln syftar på den bibliska stad som påstods vara Jesu hem. Nu ligger den sedan länge i ruiner. Regissören Nadine Labaki lär ha kommit på titeln när hon spontant, apropå filmens tema, utbrast:
– Det är Kapernaum. Det är helvetet, det är kaos.
Filmen börjar i en rättssal i Beirut. 12-åriga Zain (Zain Al Rafeea) är papperslös och sitter i fängelse för ett brott han har begått. En streetsmart grabb man inte tystar i första taget. Och nu vill han stämma sina – föräldrar! Skälet är att de gav honom livet, för att sedan ändå inte bry sig om honom.
Sedan rullas Zains liv upp i återblickar. Hur han växer upp i en urfattig och dysfunktionell familj. Hur Zains 11-åriga syster säljs till ett hemskt äktenskap. Hur det påverkar Zain att rymma hemifrån och leva på Beiruts gator. Hur han där träffar både syriska flyktingbarn och en etiopisk flykting (Yordanos Shiferaw) och hennes bebis (Boluwatife Treasure Bankole). Hur han så småningom blir ansvarig för bebisen. Hur han drömmer om att på vilket sätt som helst kunna fly utomlands, helst till Sverige, där han har hört talas om att alla tas emot på ett vänligt sätt.
Och så småningom är vi tillbaka i rättegångssalen.
Fattigdomen och flyktingkrisen blir en fond för några djupt gripande porträtt av personer som försöker överleva trots att de befinner sig så långt ned på samhällets botten som man kan tänka sig. Filmen är fylld av hjärtskärande scener. Nadine Labaki, som gett sig själv en liten biroll, har verkligen lockat fram det bästa hos alla amatörskådespelare.
Zain Al Rafeeas blick av omväxlande ilska, kämpaglöd och sorg och den söta bebisens omedvetenhet om vilket helvete han fötts till, det är sådant man aldrig glömmer.

SE OCKSÅ: Oscarsvinnaren för Bästa icke engelskspråkiga film, ”Roma”, bör ingen missa. Finns på Netflix.

VISSTE DU ATT… filmens stjärna, nu 14-åriga Zain Al Rafeaa, tillsammans med sin familj, de var syriska flyktingar i Beiruts slum i flera år, nu fått ett nytt liv i Norge?

JUST NU… har Nadine Labaki, som skådespelerska, avslutat inspelningen av ”1982”, som utspelas under Israels belägring av Libanon 1982.

Publisert: