Djävulen bär Prada

FILM

Amerikansk komedi av David Frankel med bl a Anne Hathaway, Meryl Streep, Emily Blunt, Stanley Tucci och Adrian Grenier.

Lauren Weisbergers bestseller ”Djävulen bär Prada” har blivit film. Och grundhistorien är densamma; en komisk och smått skrämmande skildring av New Yorks hårda modevärld och dess hänsynslösa högsta höns – en isdrottning som sägs vara baserad på amerikanska Vogues chefredaktör Anna Wintour. En del förändringar har dock gjorts, och i det här fallet är de synonyma med förbättringar.

Anne Hathaway är perfekt i rollen som nyutexaminerad journalist med taskig klädsmak som plötsligt kastas in i modebranschen – en bransch hon först föraktar men snart förförs av – och Blunt och Tucci gör två störtsköna biroller. Den stora behållningen är dock Meryl Streeps obetalbara Miranda Priestly – en skräckinjagande satkärring som trots allt har sina kvaliteter.

Och så alla fantastiska kläder förstås.

”Djävulen bär Prada” är en rolig och kittlande satir om en galen värld som, trots att den beskrivs som otroligt ytlig, faktiskt får sin betydelse för omvärlden bekräftad med värme.

Lite sämre fungerar då filmens andra dimension – den sedeläranden historien om vikten av att inte glömma bort var man kommer ifrån, och de man var där med.

Karolina Fjellborg