DiCaprio och De Niro är i toppform i Scorseses storfilm

Men den hade blivit ännu bättre som tv-serie

Uppdaterad 2023-10-23 | Publicerad 2023-10-19

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Killers of the flower moon

Regi Martin Scorsese, med Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone, Robert De Niro, Jesse Plemons, Tantoo Cardinal, John Lithgow, Brendan Fraser.


Hajpen kring Martin Scorseses film pågick i flera år. Förväntningarna var enormt uppskruvade inför världspremiären på Cannesfestivalen i våras.

De kunde inte riktigt ”Killers of the flower moon” leva upp till. Men det är en bra film – som hade blivit ännu bättre som tv-serie.

DRAMA. Regissören Martin Scorsese har sedan länge en status som gör att vill han göra en film som är 3 timmar och 26 minuter lång, ett lite otympligt format för en långfilm, så får han 200 miljoner dollar för att göra det.

Filmen kommer senare på Apple TV+, men är så storslagen att den onekligen bör ses på bio. Film är bäst på bio.

Men om Scorsese inte omgav sig med så många ja-sägare, borde han ha övertalats att antingen göra en rapp spännande film på drygt två timmar eller gräva ännu djupare i historien och göra en ännu längre tv-serie. Låter kanske motsägelsefullt, men jag ska förklara varför.

Förlagan är David Granns prisbelönade bästsäljande bok ”Olja, pengar, mord och FBI:s födelse: Killers of the flower moon”. Den skildrar historien om de som ska lösa de mordfall som äger rum på Osage-stammens område i Oklahoma, USA. Det blev så småningom FBI:s första stora mordfall.

Allt började med att man upptäckte olja på det landområde dit Osage-stammen hade tvångsförflyttats. I den uppgörelsen ingick att de skulle få behålla intäkterna från de naturresurser som fanns där.

Under 1920-talet innebar oljefyndigheterna att medlemmar ur Osage-stammen var rikast i hela USA. Många ville lura dem på pengarna. Vita män infiltrerade stammen genom till exempel giftermål.

”Killers of the flower moon”

DiCaprio, De Niro och Gladstone är i toppform

En sådan är Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio), en första världskrigsveteran som lockats till området av äldre kriminella släktingen William ”King” Hale (Robert De Niro). Burkhart gifter sig med Mollie Kyle (Lily Gladstone), som inte är något dumhuvud, som är mycket väl medveten om att de giriga vita männen är ute efter Osage-stammens pengar, men hon kan aldrig ens drömma om hur långt de kan tänkas gå.

För under några år kommer folk i hennes omgivning att dö eller försvinna under mystiska omständigheter. Snart är även hennes liv i fara…

Scorsese skildrar alltihop lite grann ur Osage-stammens synvinkel, men allra mest från skurkarnas perspektiv.

Så småningom dyker en FBI-agent i form av Jesse Plemons upp i handlingen.

Som den gangsterfilmsmästare han är, iscensätter förstås Scorsese den dramatiken väl, men däremellan blir det lite transportsträckor. Hade han grävt ännu djupare i Osage-stammens liv, hade det kunnat bli en tv-serie på, säg, tio timmar.

DiCaprio, De Niro och Gladstone är i toppform. Det räcker långt.

Filmen visas på bio.


Passa även på att se...

... massor av mord i ”Konferensen”, på Netflix. Fast där är splattervåldet mer av komiskt slag.

Visste du att...

... filmmusiken som Robbie Robertson (1943–2023) skrev, blev det sista av många samarbeten med Martin Scorsese?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS