Cameron har fel – Avatar är som Marvel

Regissören utvecklas inte så mycket som han tror

James Cameron hälsar på fans i Sydkorea inför premiären av ”Avatar: The way of water”.

KRÖNIKA. James Cameron har hittat hem i livet.

Skönt för honom.

Men kom igen, JC. Du är visst på samma nivå som Marvel.

Efter 13 år och vad James Cameron själv beskriver som projektets största hot, pandemin, är uppföljaren till ”Avatar” (2009) här.

Ingen har någonsin bett om den, trots att den blev en stor framgång, både bland publiken och kritiker. Tvärtom har Camerons evighetsprojekt förlöjligats genom åren, inte minst för att det kändes som att uppföljaren aldrig skulle bli av.

Men Cameron har envisats och ”Avatar: The way of water” är första delen av fyra planerade uppföljare. Om allihop blir av beror helt på hur intresserad publiken är.

Regissören är taggad. Till Variety sa han nyligen att om han själv gillar sin film kommer publiken också att göra det. I ärlighetens namn har det historiskt varit ett faktum.

Svingar vilt mot Marvel

Cameron har även svingat vilt mot Marvel. Han har alltid varit i framkant när det gäller tekniska innovationer och han skrockar hånfullt mot hur den väldige superskurken Thanos ser ut i ”Avengers”-filmerna. ”Kom igen. Lägg av. Det är inte ens i närheten [av ”The way of water”]”, sa han nyligen i en annan intervju.

Thanos i ”Avengers: Infinity war” och Jake Sully i ”Avatar: The way of water”.

Det är svårt att smälla Cameron på fingrarna när det gäller det tekniska. Och varför skulle man? Han är en fantastisk filmskapare, suverän på att bygga spänning och att leverera spektakel.

Men hans akilleshäl är det mänskliga dramat. I en intervju med New York Times slår han återigen mot Marvel-filmerna och kritiserar hur de rollfigurerna saknar meningsfulla relationer av det slaget som får en superhjälte att överväga livsförändringar. Ni vet, fru och barn.

Jag är glad för Camerons skull att han tycks ha hittat hem. Hans femte äktenskap har hållit i 22 år nu och han har fyra barn. Familjetemat är en stark röd tråd i ”The way of water”.

Sitter fast i ett evighetsprojekt

Men det räcker inte som ett tecken på mognad hos berättaren och filmskaparen James Cameron. Det är livsomvälvande för honom på ett personligt plan, men inte i hans yrkesliv. Även om han har arbetat in familjetemat i nya ”Avatar” sitter han fast i detta evighetsprojekt.

Ett tecken på det är att första filmens skurk, spelad av Stephen Lang, kommer att fortsätta härja genom samtliga uppföljare. Hur många gånger kommer vi att se en avgörande strid mellan Jake och Quaritch?

Ett mer relevant tecken på mognad hade varit om James, 68, hade gått vidare i sitt kreativa liv och skapat något nytt. Och då menar jag berättarmässigt, inte tekniskt. Den biten har han koll på.

Kanske hans fru eller barn har någon idé?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln