Gripande och trovärdigt om sorg i tonåren

Zara Larsson gör en kort men bra insats i Netflix-filmen ”En del av dig”

Publicerad 2024-05-30

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

En del av dig

Regi Sigge Eklund, med Felicia Maxime, Edvin Ryding, Ida Engvoll, Zara Larsson, Alva Bratt, Mustafa Al-Mashhadani, Nikki Hanseblad.


FILMRECENSION. Sigge Eklund debuterar som filmregissör och Zara Larsson som skådis.

”En del av dig” är ett välspelat och gripande ungdomsdrama som lär gå bra för Netflix.

DRAMA. Författaren och poddprofilen Sigge Eklund debuterar som filmregissör med ett ungdomsdrama som har goda förutsättningar för att bli en framgång för Netflix.

Huvudrollerna spelas av Felicia Maxime och Edvin Ryding, som båda är kända från streamingjättens svensksuccé ”Young royals”. Dessutom gör popstjärnan Zara Larsson en fin skådisdebut, med en liten men viktig roll som nästan känns skräddarsydd för henne. Och på rollistan finns även Alva Bratt, som efter flera stora roller i tv-serier har etablerat sig som en av Sveriges mest lovande unga skådespelerskor.

”En del av dig”.

 ”En del av dig”

”En del av dig” börjar med en viss förnimmelse av ”Fucking Åmål”. En av svensk ungdomsfilms mesta klassiker, som också rullar i bakgrunden i en tidig scen.

Agnes (Maxime) och Julia (Larsson) är systrar med liten åldersskillnad och en nära relation. Men de är olika, och storasystern Julia är allt det som Agnes inte är, har allt det som Agnes inte har.

Hon är självsäker, populär och ösig och står i centrum på festerna. Hon är drottningbiet i skolans coolaste klick, har de snyggaste kläderna och är sedan länge tillsammans med Noel (Ryding, i en lite entonig roll), som Agnes kastar blickar efter. Och hon kan sjunga, medan Agnes vill spela teater men inte riktigt törs.

 ”En del av dig”

Men Julia har även problem som Agnes inte har. Hon kan inte hantera alkohol, och mamman Carina (en mycket bra Ida Engvoll) vill, av anledningar som vi till en början bara kan ana, inte släppa iväg henne på kvällarna om inte Agnes är med som förkläde.

Och så en natt, efter en fest, är det plötsligt bara Agnes kvar. 

Och medan mamman har fullt upp med att överleva försöker Agnes hantera sin egen sorg och sitt eget trauma, på en tonårings vis. 

 ”En del av dig”

Genom att lämna sitt gamla, tråkiga jag bakom sig och i stället spela den roligare roll som precis blev vakant.

”En del av dig” saknar temperamentet, topparna och särprägeln som krävs för att bli verkligt minnesvärd i den här genren. Men det är en lyhörd, välspelad och gripande film med ett starkt och övertygande manus av Michaela Hamilton, som har egna erfarenheter av att förlora ett syskon.

Visas på Netflix, från den 31 maj.

 ”En del av dig”

”Klaus”.

Passa även på att se...

... Felicia Maxime och Edvin Ryding som syskon i Richard Holms katastroffilm ”Avgrunden”, som också den finns att se på Netflix.

Visste du att...

... Zara Larsson gjorde ledmotivet till Netflix första animerade långfilm ”Klaus” från 2019?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS