Guiden: Här är sommarens största filmer

Mikael Forsell/TT

Publicerad 2024-06-11

Sommartider, hej hej – biotider!

Filmen om Gyllene Tider är den stora svenska filmen i sommar. Men det finns också plats för västernepos, stormar, monster och mc-gäng på bio.

Här är guiden till sommarens största filmer.

”Horizon: An American saga chapter 1” (premiär: 28/6).

Kevin Costner regisserar och spelar huvudrollen i sitt stora epos om hur den vite mannen erövrade västern. Det ska totalt bli fyra filmer, den andra kommer redan den 16 augusti.

”Kinds of kindness” (28/6).

Emma Stone återförenas med ”Poor things”-regissören Yorgos Lanthimos för tre olika berättelser i samma film på temat kärlek, makt och sex.

”Fly me to the moon” (12/7).

Channing Tatum spelar astronaut och Scarlett Johansson påhittig pr-konsult i romantisk komedi som utspelas under 60-talets rymdkapplöpning.

”Insidan ut 2” (17/7).

Jenny försöker stänga inne sina gamla känslor till förmån för nya när hon blir tonåring och plötsligt skaffar nya vänner i uppföljaren till den animerade storfilmen från 2015.

”Sommartider – filmen om Gyllene Tider” (17/7).

Den (nästan) sanna historien om när Per Gessle och de andra erövrade landet med Gyllene Tider för 45 år sedan. Med Valdemar Wahlbeck och Lancelot Hedman Graaf i huvudrollerna.

”Twisters” (17/7).

Det stormar kring heta nya Hollywoodstjärnorna Glen Powell och Daisy Edgar-Jones som jagar orkaner i en fristående uppföljare av den klassiska ovädersthrillern från 1996.

”Deadpool & Wolverine” (24/7).

Wolverine (Hugh Jackman) dog i filmen ”Logan” 2017, men efter lite filmbolagsaffärer har han återupplivats – och ingår liksom Deadpool (Ryan Reynolds) numera i Marveluniversumet och de kan därför mötas i sommarens stora superhjältefilm.

”Alien: Romulus” (14/8).

Handlingen i den nya filmen utspelas mellan händelseförloppen i den första, som kom 1979, och den andra (”Aliens – återkomsten”) från 1986. Den unga besättningen, däribland Cailee Spaeny, på en rymdstation stöter på något oerhört läskigt.

”Maxxxine” (16/8).

Regissören Ti West återförenas med skådespelaren Mia Goth för den tredje skräckthrillern tillsammans. Den här utspelas i 1980-talets Los Angeles när porrstjärnan Maxine försöker bli riktig skådespelare.

”The bikeriders” (23/8).

Austin Butler och Tom Hardy spelar huvudrollerna i 60-talsdrama om ett gäng som hamnar på fel sida om lagen när verksamheten i deras mc-klubb spårar ur.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln