Filmrecensioner

Stjärnspäckad deckare med briljant Daniel Craig

Av: 

Jens Peterson

Daniel Craigs deckare visar ledtrådar för poliserna.
Daniel Craigs deckare visar ledtrådar för poliserna.

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

Knives out
Regi Rian Johnson, med Daniel Craig, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Toni Collette, Don Johnson, Chris Evans, Ana de Armas, Christopher Plummer, Lakeith Stanford.

THRILLER Det här är alldeles underbart. Smart, snyggt, suveränt.
Rian Johnson har skrivit och regisserat ett underhållande och spännande mysterium. ”Knives out” är en hyllning till den där sortens stjärnspäckade storfilmer som gärna byggde på Agatha Christies romaner. Nästan som en parodi, men manuset är också en syrlig skildring av klassklyftorna i dagens USA.
Det är en genrefilm, som ger plats åt många genrer.
Allt börjar förstås med ett dödsfall. Den mycket framgångsrike och välbärgade författaren Harlan Thrombey (Christopher Plummer) hittas död morgonen efter sin 85-årsdag. Är det självmord eller har någon mördat honom?
Födelsedagen firades med ett kalas i Thrombeys magnifika hem och på plats fanns många misstänkta. Bland andra författarens vuxna barn med respektive och deras barn. Hushållets anställda. Polisen förhör dem en efter en och vi får se olika versioner av vad som inträffade under kvällen och natten. Det visar sig, förstås, att det finns flera som nyligen haft gräl med den döde.
Misstankarna kastas än hit, än dit. Gott om lögner.
Den lokala polisen har hjälp av en ryktbar privatdetektiv som kallats in.
Han heter Benoit Blanc och är en härligt mystisk figur med grötjock sydstatsdialekt. Daniel Craig spelar honom med uppenbar förtjusning. Det liknar inget Craig gjort tidigare och är väldigt kul. En modern deckare med drag av Hercule Poirot, excentrisk och skarpögd.
Men allt är inte fniss. I den myllrande släkten finns några obehagliga personer, och det är många motsättningar som dras fram i ljuset när den begåvade detektiven vänder på alla stenar.
Ana de Armas har en viktig roll som Marta, Thrombeys sjuksköterska, privatanställd och förtrogen med sin åldrade patient. Martas mamma har kommit till USA från något spansktalanbde land söderut (den rika släkten berättar olika versioner om vilket land), och är papperslös vilket har betydelse för intrigen.
Fattiga och rika, barn och föräldrar, girighet och godhet. ”Knives out” är en vass thriller som med skarpa snitt visar vad som döljer sig under den putsade självgoda ytan.
Briljant.

ANNONS

Idag är det Mumindagen - fira det genom att köpa muggen ABC hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

20 år efter succén – så lever stjärnorna i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Daniel Craig

Jamie Lee Curtis

Deckare