Snyggt vemodig sorti för Robert Redford

Publicerad 2019-04-18

Robert Redford som charmig kriminell.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Den siste gentlemannen

Regi med Robert Redford, Sissy Spacek, Casey Affleck, Tom Waits, Danny Glover, Elisabeth Moss, John David Washington.

THRILLERKOMEDI Polisbilarnas sirener tjuter. En mogen senior med rynkigt ansikte tittar vaksamt efter de jagande poliserna, stannar sin bil och hjälper en kvinna som har problem med bilen. Hon blir hans täckmantel för att komma undan polisen. Han är bankrånaren den jagar. Han ser inte orolig ut. Han har glimten i ögat.
Rånaren Forrest Tucker spelas av Robert Redford som sagt att det här blir hans sista filmroll. Det är ett värdigt farväl, och en variant av rollfigurer han gjort tidigare. En charmig kriminell, som använder sin charm på flera olika vis.
Sissy Spacek spelar kvinnan han möter i filmens inledning, och det utvecklas till en kärlekshistoria. Hon vet inget om vad han sysslar med.
Vi möter också rånarens kumpaner, mycket fint spelade av Danny Glover och Tom Waits. Tillsammans förbereder de och genomför de kupper och blir ökända som en pensionärsliga när pressen får kännedom om deras framfart.
Casey Affleck spelar polisen i Texas som börjar se ett mönster och blir besatt av att fånga rånarna. Brottslingarna rör sig mycket i geografin, men han hittar spår efter spår.
Så småningom får både vi och polisen veta mer om den rynkige rånaren.
Filmen heter i original ”The old man & the gun” och bygger på verkliga händelser på 1980-talet. Manuset utgår från ett tidningsreportage från 2003.

Den riktige Forrest Tucker rymde från fängelsen San Quentin 1979 när han var 59 och fortsatte sitt bankrånande. I USA kallades ligan för Over-the-hill-gang och de rånade 60 banker under 1980.
Tucker är lika berömd för alla sina rymningar som för bankrånandet. Robert Redford är betydligt äldre än den han spelar, även om verklighetens Tucker fortsatte råna långt efter pensionsåldern.

”Den siste gentlemannen” håller en lättsam och ofta komisk ton. Casey Affleck är mycket bra som den envise polisen som vill stoppa rånarligan, men samtidigt känner sympati för mannen han jagar. Som åkt in och ut ur fängelser sedan han var 15 år.
Filmen har gott om scener där bankanställda och andra berättar hur hövlig och trevlig den gamle bankrånaren är.
En skröna ur verkligheten, berättad mer som lekfull Hollywoodhistoria än realistisk rapport om brott och straff. Det är skojigare att följa skojare på film än ute i den karga verkligheten.

ANNONS