Filmrecensioner

Rejäla frågetecken i slarvig Star wars

Grandios final på serien – men svår att svälja

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Star wars: The rise of Skywalker

Regi J J Abrams, med Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac, Carrie Fisher, Keri Russell.


FILMRECENSION. Vi ville ha en grandios final på ”Star wars”-sagan.

Det får vi. Men det slirar värre än ett besök på halkbanan.

SCI-FI/ÄVENTYR. Det börjar med en röst som hörs i galaxen. Och inte vilken som helst. Den tillhör Palpatine, den onde kejsaren som mötte sitt öde i ”Jedins återkomst” (1983). Kan det verkligen vara sant att han är tillbaka från de döda?

Medan Leia (Carrie Fisher) skickar spioner för att samla information åt motståndsrörelsen förbereder sig Kylo Ren (Adam Driver), nu allsmäktig ledare för diktaturen First Order, för att kämpa på två fronter. Dels måste motståndsrörelsen besegras en gång för alla, dels finns det inte en chans att Kylo tänker tillåta att kejsaren utmanar hans makt.

Samtidigt tränar Rey (Daisy Ridley) inför kommande jediutmaningar, men det är svårt att hålla koncentrationen när Kraften störs av direktkontakt med fiendens medvetande…

Det är lätt att raljera över marknadsföringen inför julens fetaste storfilm. Det här ska vara det ”sista” kapitlet i serien. Det faktum att det samtidigt är den tredje trilogin (och att en tv-serie just nu visas på Disneys streamingtjänst) ger en hint om att vi kanske inte har hört wookieen bröla för sista gången.

Väckte förakt bland fans

Men tillåt oss ändå att ta ett steg tillbaka och beundra vad som har åstadkommits. De första tre filmerna skapade historia. Den andra trilogin väckte förakt bland fans, men även ett intresse och nyfikenhet hos en yngre generation som växte upp mer med Anakin än, till exempel, Lando Calrissian.

De avslutande tre filmerna imponerade... till en början. ”The last jedi” var kanske snyggast av alla nio filmer. Men det har varit svårt att tänka nytt.

Billy Dee Williams gör en ganska stel comeback som Lando. Kanske går han omkring och funderar för mycket på storyns logiska luckor. Här finns några rejäla frågetecken, inte minst kejsarens återkomst. Man får en känsla av att en del inslag är nödlösningar i stället för ett ordentligt uttänkt projekt på tre filmer.

Spelar det någon roll? De flesta fans kommer ändå att svepas med tack vare regissörens stilsäkra handlag. Med tanke på de dramatiska dödsfall i handlingen som har skakat om de två senaste filmerna finns här en känsla av att ingen är trygg. Men även det momentet slarvas bort.

Han Solo-osande charm

Bland de mer minnesvärda stunderna är en jakt på planeten Pasaana där stormtroopers uppvisar en oväntad ny talang. Oscar Isaac har en Han Solo-osande charm.

Bandet mellan Rey och Kylo Ren växer sig starkare under berättelsens gång, inte minst tack vare Ridleys och Drivers intensiva karisma.

Men trilogins höjdpunkter? De såg du i sjuan och åttan.

”Star wars: The rise of Skywalker” har biopremiär idag, den 18 december.


”Star wars: The force awakens” (2015).
”Star wars: The force awakens” (2015).
  • SE HELLRE: ”Star wars: The force awakens” (2015) där potentialen kändes brännhet.
  • VISSTE DU… att Carrie Fishers (1956–2016) insats är helt tagen från tidigare inspelade men ej använda scener?
  • JUST NU… har Driver avslutat inspelningarna av ”Annette”, en musikal med Marion Cotillard.

Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

REA hos Hemtex! Köp bästsäljande produkter med upp till 50% rabatt.

Extern länk från Hemtex

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Fullt med dokumentärer om sport – här är guide till streamingpärlorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Star wars

Oscar Isaac

Keri Russell

John Boyega

Daisy Ridley

Adam Driver