”Elvis” – en extravagant snabbspolning genom rockkungens liv

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

BIOGRAFI

Elvis

Regi Baz Luhrmann, med Austin Butler, Tom Hanks, Olivia DeJonge, Helen Thomson, Richard Roxburgh.

Elton John, Freddie Mercury, Brian Wilson, Jim Morrison, Johnny Cash.
Bara några av de artister vars liv har skildrats i starka filmbiografier. Tyvärr håller inte filmen om Elvis Presleys liv samma höga klass.

”Elvis” var en av de filmer som väckte mest uppmärksamhet på årets Cannesfestival, där den visades utom tävlan.
En film som också väckte ytterst blandade känslor. Från toppen till botten. Så ni som gillar rockkungen Elvis Presley (1935-1977) behöver nödvändigtvis inte avskräckas av min något svala recension.
Baz Luhrmanns bästa film ”Moulin Rouge!” (2001) med Ewan McGregor och Nicole Kidman är praktexemplet på hans yviga bildestetik. En högenergisk musikal som utspelas i 1890-talets Paris men har modern popmusik på soundtracket.
”Elvis” är gjord i samma stil. Som en extravagant snabbspolning genom Elvis Presleys liv. Från att han upptäcker och blir influerad av svart musik, till att han mot slutet av karriären uppträder i Las Vegas, trött, fet och drogad.
Men jag tycker att vi alltför sällan kommer nära Elvis själ, vad som drev honom, alltihop blir lite som en påkostad Illustrerad klassiker-version av hans liv.
Austin Butler i titelrollen är inte dålig men inte särskilt porträttlik. Ibland ser han mer ut som Bill Skarsgård. Fast det är som att han växer in i rollen, han är betydligt bättre i filmens senare del, som den åldrande Elvis.
Olivia DeJonge däremot gör inte något större avtryck som Priscilla Presley.
Och så berättas allt utifrån Colonel Tom Parkers (1909-1997) synvinkel. ”Översten” och managern som verkligen hjälpte Elvis att bli The King, men också såg till att roffa åt sig hälften av intäkterna.
Ett val Baz Luhrmann har gjort som jag är skeptisk till. I två av de senaste årens mest framgångsrika musikbiografier – ”Rocketman” om Elton John, ”Bohemian rhapsody” om Freddie Mercury och Queen – har pr-folket runt artisterna ungefär så liten roll som nog de flesta vill ha i en biografi om artisterna.
En tjocksminkad Tom Hanks är givetvis bra i rollen, men även om Parkers historia förvisso är intressant, så blir ”Elvis” till sist varken hackat eller malet, ingen riktig djupdykning i varken Parkers eller Presleys livs historier.

Filmen visas på bio.

(Se i stället… )

… ”Jag är Zlatan”, en filmbiografi som mer rakt-på-sak följer den som porträtteras.

(Visste du att… )

Ansel Elgort, Miles Teller, Aaron Taylor-Johnson och Harry Styles också provfilmade för titelrollen?

Publisert:

LÄS VIDARE