Spännande och livlig monsterjakt på Netflix

”Havsmonstret” är en present till alla barnfamiljer

Publicerad 2022-07-09

”Havsmonstret”.
”Havsmonstret”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Havsmonstret

Regi Chris Williams, med originalröster av Karl Urban, Zaris-Angel Hator, Jared Harris och Marianne Jean-Baptiste. Svenska röster av Björn Bengtsson, Maja Söderström, Stephan Karlsén, Kayo Shekoni.


FILMRECENSION. Just nu röjer ”Minionerna” undan allt motstånd bland barnfamiljerna på bio.

Men för den som stannar hemma väntar en annan belöning.

ANIMERAT ÄVENTYR. I ”Draktränaren” (2010) och dess uppföljare var det ett gäng vikingar som har gjort det till en ärorik sport att jaga drakar. Så småningom är det en yngre kille, Hicke, som upptäcker att man inte behöver ligga i fejd med dem, att det går att både respektera och bli vän med monstren.

Den som ser ”Havsmonstret” på Netflix kommer att känna igen sig. Berättelsen utspelar sig i en tidsålder som åtminstone påminner om 1700-talet. Haven är fulla av stora monster och det går att livnära sig som monsterjägare. Kapten Crow är befälhavare på ett stort fartyg och hans närmaste man, Jacob, är som en son för honom.

Under en resa ramlar plötsligt en fripassagerare fram ur en tunna. Det är en liten tjej som heter Maisie. Hennes föräldrar är döda och hon är på rymmen, fast besluten att få vara med om ett riktigt äventyr.

Trots att hon tyr sig till Jacob är han långt ifrån förtjust över att få en unge på halsen. Men kaptenen tycker att det är bra klös i flickan.

Stöter på ett stort, rött monster

Snart blåser det upp till storm, på olika sätt. Dels har kungen låtit sig övertalas att satsa på en modernare flotta i jakten på havsmonster, trots att Crow vet att de fartygen omedelbart skulle möta samma öde som Vasa om de sattes i strid. Dels stöter Crows fartyg på ett stort, rött monster som riskerar att sänka hela fartyget.

Det är då Maisie fattar ett ödesdigert beslut som förändrar alla inblandades liv.

”Havsmonstret”.
”Havsmonstret”.

Äventyret drar igång redan i första scenen och det är inte minst under striderna ute till havs som vi sitter som klistrade framför filmen. ”Havsmonstret” har inte en unik stil i sig, ”Draktränaren”-filmerna bjöd på mer ögongodis, men det är välgjort och uttrycksfullt, till tonerna av Mark Mancinas livliga musik.

Framför allt är det spännande och roligt. Visst är det lätt för barn att identifiera sig med den nyfikna och äventyrslystna Maisie och det röda monstret (det är inne med röda monster i år) har finfin husdjurspotential.

Vändningarna i manuset må vara förväntade, men det görs med finess.

Tog med sig erfarenheter från Disney

Regissören Chris Williams, som ser ”Havsmonstret” som sitt svar på ”King Kong”, har varit med förr. När han jobbade för Disney gjorde han sevärda filmer som ”Bolt”, ”Big hero 6” och ”Vaiana” och de erfarenheterna fick han nytta av när han flyttade till Netflix.

Sorgligt nog har ”Havsmonstret” premiär samtidigt som streamingtjänsten har meddelat att de bantar ner sin animationsavdelning kraftigt.

Den här filmen är ett bevis på att det går att göra breda, animerade filmer för streamingtjänster som lätt skulle kunna tävla i kvalitet med vad som går upp på bio.

Filmen visas på Netflix.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

LÄS VIDARE