Colin Nutley

Avslöjar: Colin Nutley gör uppföljare till kultfilmen ”Black Jack”

”Filmen har blivit mycket större än jag trodde”

Av: 

Thomas Deutgen

Colin Nutley.
Colin Nutley.

FILM

Filmen ”Black Jack” knockade svenska folket för 30 år sedan.

Nu kan Aftonbladet avslöja att regissören Colin Nutley planerar en uppföljare till den kultförklarade rullen.

– Tiden är mogen, säger han.

Danstidningen Får jag lov berättar om Nutleys planer på en uppföljare till ”Black Jack”.

Filmens regissören Colin Nutley var engelsman och hade upptäckte dansbandskulturen. Det som var självklart för oss var helt nytt för honom och han tog direkt till sig det kärleksfulla, lite sentimentala och fina uttryckssättet i att gå på dans.

”Black Jack” satte fingret på svensk småstad med bugg, ragg och grogg.

– Du kan bo i en liten by ute i ingenstans och ändå finns där en dansbana. Det är en plats för drömmar, en plats för människor att mötas och en plats för lyckliga, förhoppningsfulla, längtande och även olyckliga människor, säger han.

Helena Bergström och Carl Kjellgren i ”Black Jack”.

Dansbandet bytte namn

Succén lät inte vänta på sig. Svenskarna strömmade till biograferna. Och filmmusiken strömmade ut över dansgolven i landet.

Dansbandet Per Lundgrens hade lånat ut sin sångare Tony Ljungström till filmen. När den rullade på biograferna passade de på att byta namn. Till just Black Jack. Killarna fick en helt ny karriär. Inte minst med titelmelodin ”Inget stoppar oss nu”. Fram till i dag har den över 38 miljoner lyssningar på Spotify och för många är den dansbandshiten nummer ett.

– Den film som jag fått absolut mest reaktioner kring är just ”Black Jack”. Den berör människor på djupet eftersom den handlar om det sätt vi lever. Om drömmar, illusioner, glädje, hopp, kärlek och ensamhet. Filmen har blivit mycket större än jag trodde, säger Colin Nutley.

– Dansband sitter så djupt i människors hjärtan.

Reine Brynolfsson tänder på Gävlebocken i en ikonisk scen i ”Black Jack”.

”Black Jack” – 30 år senare

Planerna har funnits länge i bakhuvudet och nu har Colin Nutley fattat sitt beslut, "Black Jack" får en uppföljare. Om allt går som planerat ska inspelningarna starta nästa år.

Colin Nutley vill inte säga så mycket om handlingen i den kommande filmen.

– Jag är inne i väldigt konkreta planer just nu. Inom en ganska kort tid hoppas jag vara i hamn med projektet, säger han.

– Filmen ska vara i samma anda som i "Black Jack", men det har ju gått 30 år. Jag vill gärna nyttja folkparkerna och Folkets hus, alltså den spelplatsen eftersom den innehåller så mycket stoff till film. Det är viktigt att känslan blir densamma.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Fullt med dokumentärer om sport – här är guide till streamingpärlorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Colin Nutley

Film

Dansband

Gävlebocken