Schwarzenegger sågar Donald Trump

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: IBL
Arnold Schwarzenegger skulle vilja vara president i USA – om det hade varit tillåtet.

CANNES. Arnold Schwarzenegger vill inte prata om USA:s president Donald Trump.

Men gör det ändå.

– Det är inte lätt att kämpa för en bättre miljö, när USA styrs av en man som tror vi lever som på stenåldern, säger han.

Trots att han inte har så jättemycket till skådespelartalang, så lyckades den före detta Mr. Universum och bodybuildern, numera 69-årige Arnold Schwarzenegger, bli en av världens största filmstjärnor under några år.

En bidragande orsak är säkert att han alltid varit bra på att sälja sig själv. Varit vänlig, trevlig, rolig och bjudit på sig själv i alla möten med media.

– Jag vet vad ni är ute efter i dag. Men jag ska bara prata om den här fantastiska filmen, säger han – och skrattar.

Han vet att ingen av oss journalister bryr sig särskilt mycket om den i och för sig vackra naturfilmen ”Wonders of the sea” i 3D, där han är berättarröst.
Han vet att vi vill frossa i prat om Donald Trump, mannen som inte bara blev USA:s president, utan också lät Schwarzenegger ta över jobbet som programledare för realityserien ”The apprentice” – för att sedan såga honom när publiksiffrorna sjönk.

– Det var för att folk inte ville se en tv-show som han fortfarande var inblandad i, säger Arnold.

Många skakade på huvudet när han blev vald till Kaliforniens guvernör 2003, men under sina åtta år skötte han faktiskt jobbet rätt bra och tog bland annat strid för en bättre miljö.

– Hade jag varit född i USA och då haft möjligheten, hade jag gärna fortsatt med politik och försökt att bli USA:s president, säger han.

Blev du förvånad när Donald Trump blev vald?

– Nej, faktiskt inte. Jag läste någonstans att 72 procent av USA:s befolkning inte är nöjda med sina liv. De vill ha förändring, något annat än det de haft, då proteströstar man kanske.

Trots att han och Trump tillhör samma parti, republikanerna, tycker de knappast lika om någonting. Särskilt inte om klimathotet.

– Hans åsikter hör hemma på stenåldern. Som tur är tror jag inte att en ensam man, hur mycket makt han än har, kan stoppa den kampen.

Arnold vägrar konsekvent att nämna Donald Trump vid namn.

Vad är du själv mest stolt över att du har åstadkommit?

– När jag var ung och tränade på gym fem timmar om dagen, tyckte de flesta jag var galen. Nu finns det gym överallt. På hotell, konferensanläggningar, arbetsplatser och så vidare. Kanske har jag bidragit lite till det, att förbättra folkhälsan.

Publicerad:

LÄS VIDARE