Ett kul men smått hysteriskt franskt filmäventyr

Eva Green är den stora behållningen med ”De tre musketörerna – Milady”

Publicerad 2024-06-12

”De tre musketörerna – Milady”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

De tre musketörerna – Milady

Regi Martin Bourboulon, med François Civil, Eva Green, Vincent Cassel, Pio Marmaï, Romain Duris, Lyna Khoudri, Louis Garrel, Vicky Krieps, Jacob Fortune-Lloyd.


FILMRECENSION. Det är urtjusigt, actionpackat och kul, men det är också fartfyllt på gränsen till överaktivt.

Men fem plus till Eva Green, som stjäl varje scen hon är med i.

HISTORISKT ACTIONÄVENTYR. Den första delen i Martin Bourboulons påkostade och stjärnspäckade omarbetning av Alexandre Dumas klassiska, många gånger filmatiserade äventyrsroman från 1844 hette ”De tre musketörerna – D’Artagnan” och gick upp på bio förra våren.

Nu har den andra delen, ”De tre musketörerna – Milady”, gått direkt till streaming, och den tar vid direkt där den förra slutade.

Året är 1627 och i Frankrike drar det, efter ett mordförsök på kung Ludvig XIII (Louis Garrel), ihop sig till inbördeskrig mellan katolska rojalister och republikanska protestanter. 

Samtidigt är den nyblivne musketören D’Artagnan (François Civil) – som i den första filmen lärde känna och slog sig ihop med Athos (Vincent Cassel), Porthos (Pio Marmaï) och Aramis (Romain Duris) – på jakt efter sin kärlek Constance (Lyna Khoudri), som har blivit kidnappad för att inte kunna avslöja vem som verkligen låg bakom komplotten mot kungen.

Detta för honom samman med filmens titelperson och mest intressanta figur, som gjorde en dödsföraktande exit sist vi såg henne men nu alltså gör comeback.

Eva Green är i magnifik form som den mystiska, kapabla och farligt förföriska spionen Milady de Winter, som jobbar för den mörka sidan men nu också förses med nya, mer sympatiska lager. 

Hon är den stora behållningen i en film som är både urtjusig, actionpackad och väldigt underhållande, men har en överkomplicerad story med diverse underutvecklade sidospår, och rusar fram så fort att själva musketör-gänget knappt hinner träffas.

Det hela slutar med en dramatisk cliffhanger, som skvallrar om att det kanske kommer mera trots att projektet annonserades som en tvåaktare.

Finns att hyra på olika streamingtjänster.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS