Inga gnistor i flummig biografi över Tesla

Ethan Hawke som Nikola Tesla.
Ethan Hawke som Nikola Tesla.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Tesla
Regi Michael Almereyda, med Ethan Hawke, Eve Hewson, Kyle MacLachlan.

DRAMA En flummigt dramatiserad historielektion om uppfinnaren Nikola Tesla (Ethan Hawke) som vi möter i slutet av 1800-talet under ”strömkriget”. Tesla kämpade för att växelström skulle vara bättre än den växelström som Thomas Edison (Kyle MacLachlan) redan var ekonomiskt framgångsrik med.
Tesla och växelström blev vinnare då, men hans egen karriär gick upp och ned och han dog utfattig.
Filmen hoppar mellan fakta och påhittade scener med Anne Morgan som berättare. Anne var dotter till finansgiganten J P Morgan, är med i filmen som vän till Tesla och spelas av irländska Eve Hewson som är dotter till rockstjärnan Bono. Det kvittar, men filmens föreläsande är fullt av sidospår och oengagerande. Vilket är synd, för Tesla var en fascinerande pionjär.
Han var excentrisk och Ethan Hawle spelar honom som en tystlåten tråkmåns. Här finns oväntat många scener där huvudpersonerna åker rullskridskor, och med skådespelerskan Sarah Bernhardt (Rebecca Dayan). Samt några anakronismer, som att Tesla sjunger modern pop. Det ska ge färg och liv åt biografin över en man som mest sysslade med tänkande och experiment.
Tyvärr. Varken högspänning eller elektriska gnistor.

Publisert: