- Lukas barn är de bästa jag vet

FILM

Alexandra Dahlström om bonusfamiljen Moodysson

Foto: Anders Andersson
"Jag är som en slags au pair, typ" Alexandra Dahlström har en nära relation till familjen Moodysson. Och det var Lukas Moodysson som peppade henne att provspela till nya filmen "Fröken Sverige".

Han gjorde henne till stjärna i "Fucking Åmål".

Men Lukas Moodysson har också gett Alexandra Dahlström en bonusfamilj.

- Inte ens ett kärnvapenkrig kan stoppa mig från att åka dit. Jag är som en slags au-pair, typ.

Moodysson och Dahlström.

Hon slog igenom med buller och bång i "Fucking Åmål" när hon var 14 år. Nästan över en natt förändrades Alexandra Dahlströms liv radikalt.

Fast hon tar kändisskapet med ro.

- Jag lärde mig mycket på det där. Framför allt att inte alltid lita på folk. Dessutom har jag alltid blivit lätt illamående av hela kändisfenomenet så det imponerade inte så mycket på mig, säger hon.

Alexandra Dahlström har hunnit bli 20. De senaste åren har hon inte synts så mycket i rampljuset. Hon utbildar sig till tolk, har filmat i Frankrike och själv regisserat.

Men nu tar hon klivet ut i offentligheten igen med huvudrollen i Tova Magnusson-Norlings långfilmsdebut "Fröken Sverige".

En roll hon på sätt och vis kan tacka Lukas Moodysson för.

- Han och hans fru Coco peppade mig att provspela för filmen.

"Goda, goda vänner"

Förutom yrkesrelationen har Lukas Moodysson och hans familj betytt otroligt mycket för Alexandra Dahlström. De är "goda, goda vänner" förklarar hon.

- Jag åker ner till dem i Skåne varje halvår. Deras barn är de bästa jag vet. Jag åker ner dit och hänger och är någon slags au-pair, typ. Inte ens ett kärnvapenkrig kan stoppa mig från att åka dit.

Så mycket betyder vänskapen att filmbolaget till och med fick flyga upp henne till Stockholm på en pressdag när hon var hos familjen Moodysson senast.

Oviss framtid

Vad som händer efter "Fröken Sverige" vet Alexandra Dahlström inte riktigt.

Nu väntar en kurs i teoretisk filosofi före fortsättningen på tolkutbildningen. Skådespeleriet blir det som det blir med.

- Jag har aldrig jobbat för att få roller. Men jag är verkligen ingen wall-flower som sitter och väntar på att få roller serverade. Jag gillar helt enkelt att plugga och göra annat också.

Karin Lindstedt