Lars von Trier bannlyst från Cannes

Uppmanas att lämna festivalen

Lars von Trier med Charlotte Gainsbourg och Kirsten Dunst.
Lars von Trier med Charlotte Gainsbourg och Kirsten Dunst.

Lars von Trier blir bannlyst från filmfestivalen i Cannes.

Orsaken är att den danska filmregissören sagt att han beundrar Hitler, skriver nyhetsbyrån AP.

Efter att Lars von Trier uttalat sig i positiva ordalag om Hitler och nazismen på onsdagen är han nu persona non grata för filmfestivalen i Cannes, rapporterar AFP. Han uppmanas även att lämna festivalen med omedelbar verkan.

Det var under en presskonferens för von Triers kommande filmen "Melancholia" som filmskaparen bland annat sa "Jag förstår till viss del Hitler, jag kan sympatisera med honom lite grand".

Och även om han senare bad om ursäkt för sina kommentarer, så räckte det inte för filmfestivalens ledning, som uppmanar von Trier att lämna festivalen.

Ledningen meddelar dock att von Triers film "Melancholia" fortfarande medverkar i tävlingen om Guldpalmen.

Det här är första gången festivalen tar till så drastiska åtgärder mot en filmregissör.

”Udda skämtlynne”

Filmens skådespelare försvarar dock sin regissör.

– Han trasslade in sig på ett olyckligt sätt, säger Stellan Skarsgård till TT Spektra.
– Han har ett udda skämtlynne, och dessutom var hans engelska sådan att det blev missuppfattningar, säger Kirsten Dunst, som är den stora stjärnan i "Melancholia".
von Triers skämt om judar, nazism och Susanne Bier togs med stort allvar av stora delar av omvärlden. En restaurangägare ställde in den middag som var planerad innan onsdagskvällens galaföreställning, och även den strandfest för 400 personer, som hade planerats att dra igång efter visningen, ställdes in.
– Jag gick till baren på mitt hotell i stället, säger Skarsgård.
"Inte tas på allvar"
Han menar att även om det von Trier sade var mycket oövervägt, borde det inte tas på allvar.
– Jag tror att alla vet att han säger vad som helst, och att han varken är nazist eller antisemit. Han har ett sätt att kommunicera som alltid går ut på att vara ironisk.
Att von Trier trasslade in sig i ett resonemang om sin uppväxt kommenterar Skarsgård så här:
– Han hade en judisk far, men på sin dödsbädd berättade hans mamma att hans pappa inte var hans pappa, utan att det i stället var en tysk man som var hans far.
Kirsten Dunst säger att hela inspelningen var en stor upplevelse, och att hon lärt sig att von Trier har ett udda skämtlynne.
– Han målade ju in sig i ett hörn, som han inte kunde komma ur. Dessutom var hans engelska sådan att skämten inte gick fram.

Publisert: