Sämre än Hunger games – men bättre än Twilight

avJens Peterson

FILM

Så många får ”Insurgent”

”The divergent series: Insurgent” tar ett steg framåt jämfört med första filmen i serien.

SCIENCE FICTION I framtidens Chicago bor de överlevande instängda bakom en mur och är delade i fem falanger. De som inte kvalar in kallas falanglösa och dessutom finns divergenter, som inte passar in i en enda kategori. Som huvudpersonen Tris. Hon vill gå sina ­egna vägar och inte göra vad hennes familj och omgivning förväntar.
 

Uppföljaren fortsätter direkt där ”Divergent” slutade. Tris och några av hennes vänner är på flykt och gömmer sig för onda ledaren Jeanine (Kate Winslet). I återblickar får vi se en del vad som hände i första ­filmen, men folket i den här påhittade världen vet inte vad vi biobesökare vet om Jeanine och hennes intriger som boss för De Lärda.

Tris, pojkvännen Four och de andra gömmer sig hos De Fridfulla och söker stöd hos De Ärliga. De andra falangerna förstår inte att De Lärda är ute efter makten.

Jeanine och hennes hejdukar har också hittat en Viktig Pryl och nu jagar hon divergenter för att kunna få reda på vad den gömmer för hemlighet.
 

Författaren Veronica Roth har plockat bitar från olika berättelser och sagor till sin trilogi. Den här mittersta delen fortsätter trådar från ettan och bäddar för en fortsättning. Den är bitvis pratig och övertydlig. Det blir plötslig strid och action, ibland i mörker där man knappt ser vem som gör vad.

Men det finns en ingrediens som ger böckerna liv på bioduken. I den här världen ingår att olika människor testas för att se vilken ­falang de tillhör, och det sker genom prov där de hallucineras in i olika situationer.
 

Vilket gör sig bra på film. Tris hamnar i flera mardrömmar där hennes styrkor prövas inför uppspelade faror. Har hon mod, list och fridfullhet? Historien tar ett steg fram jämfört med ettan. Ungefär som att hamna på en ny nivå i ett digitalt spel.

Vilket är vad Divergent-världen liknar. Skådespelandet är ojämnt. Här finns både falanglösa och talanglösa. Men i centrum bär den utmärkta Shailene Woodley historien, man bryr sig om hennes 16-åriga Tris. Här finns också flera sevärda vuxna skådespelare, i synnerhet Kate Winslet som stelt leende diktator i strikt dräkt.

Sämre än ”Hunger games”, bättre än ”Twilight”-filmerna.

BONUS

SE OCKSÅ: ”Whiplash” med Miles Teller som spelar en jobbig typ i ”Insurgent” och är bra som hårt tränande trummis i New York.

VISSTE DU? Den tredje boken i serien heter ”Allegiant” och kommer på typiskt vis att delas och bli två filmer, premiär 2016 och 2017.

JUST NU: Shailene Woodley filmar i Oliver Stones ”Snowden”, med Joseph Gordon-Levitt som den berömde avslöjaren Edward Snowden.

ARTIKELN HANDLAR OM